Opozicija u Novom Sadu obeležila godinu od uništavanja murala

16 mar 2018

“Počinioci i nalogodavci nikada neće biti otkriveni”

Opozicione stranke i organizacije iz Novog Sada, obeležile su danas tačno godinu dana od kada je na jednoj od zgrada u centru prekrečen mural “Jedna istina” umetnika Gijoma Albija Remeda iz Francuske.

Krečenje ovog murala pre godinu dana osudili su i građani Novog Sada koji su organizovali proteste odmah nakon spornog događaja, a posebno su tada isticali da grad treba da “pronađe počinioce”.

Današnji protest, između ostalih, organizovala je i Nova stranka, a njeni predstavnici su poručili da je nakon godinu dana jasno da “počinioci i nalogodavci nikada neće biti otkriveni”.

Oni su poručili da je krečenjem murala, prekrečena “istina” u Novom Sadu.

Organizatori protesta su na zid na kojem se nalazio mural zakačili transparent na kojem je pisalo “Novi Sad” i “Evropska prestonica kulture”, i time poručili da delima kakvo je Remedovo, takva prestonica treba da se ponosi a ne da ih uništava.

Prisutni su poručili da umetnost ne treba da zavisi od samovolje jedne stranke, te da Novi Sad ne treba da je se stidi “samo zato što se sa ideologijom koju predstavlja ne slaže vladajuća Srpska napredna stranka”.

Na platou ispred zida na kojem se nalazio mural okupilo se i više desetina građana, kao i predstavnici Saveza antifašista Vojvodine, koji su optužili episkopa bačkog Irineja da na neki način stoji iza krečenja murala, jer se on nalazio pored Vladičanskog dvora u kojem on živi.

Mural je nastao 2009. godine na inicijativu organizatora Festivala uličnih svirača, kada je Novi Sad dobio jedan od svojih prvih takvih umetničkih dela, a Remedovi radovi inače krase najveće svetske metropole, pa i Beograd.

(Beta, foto: Dalibor Stupar) 

Podelite ovu stranicu!