Opozicija u Inđiji: Vlast opet zavlači ruku u džep građana

24 mar 2018

Primera radi, budžet Sremske Mitrovice za ovu godinu iznosi 3,3 milijarde dinara, a taj grad ima blizu 80.000 stanovnika, dok Inđija ima 47.000 i budžet veći od 5,1 milijarde dinara

Opozicija u Inđiji optužila je lokalnu vlast da je podizanjem cene administrativnih i komunalnih taksi nametnula osiromašenim građanima još jednu obavezu, s ciljem ostvarivanja nerealnog budžeta.

Petar Filipović, bivši predsednik opštine iz redova Demokratske stranke, ocenio je da u budžetu ne postoje osnovni preduslovi da se realizuje i dodao da to ne može da se postigne podizanjem cena administrativnih i komunalnih taksi.

Prema njegovim rečima, očito je da lokalna vlast nije u stanju da obezbedi prihode za sve što je zamislila, pa sada “zavlači ruku u džep građana”, ne bi li nadomestila sredstva koja joj nedostaju.

“Ovo je samo jos jedan namet u nizu, ovoga puta za sve građane opštine Inđija. Nakon što su dolaskom na vlast 2016. godine odmah uveli naplatu poreza na poljoprivredno zemljište, koja se ranije nije plaćala, sada su predstavnici vlasti odlučili da drastično podignu i cene komunalnih i administrativnih taksi”, rekao je Filipović za Autonomiju.

“Planira se milijardu i 300 miliona od poreza na zarade, duplo više nego u prošloj godini što znači da se očekuje da se u Inđiji u 2018. godini zaposli još 10.000 građana. Od prodaje zemljišta se planira milijarda dinara, a ako uzmemo u obzir da Inđija u svom vlasništvu ima 117 hektara, to praktično znači da će se prodati i poslednji kvadratni metar u ovoj godini”, kazao je Filipović.

Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak je u decembru prošle godine, nakon usvajanja budžeta od 5,1, milijardi dinara, za medije izjavio da “budžet ima i razvojnu i socijalnu komponentu” i da prilikom realizacije pomoć očekuje od viših instanci.

“Mi moramo da imamo i odgovoran i ambiciozan budžet. Odgovoran u smislu da vraćamo dugovanja, da se sa njima borimo i da paralelno sa time radimo i onu razvojnu stranu. Dakle, da asfaltiramo naše ulice, popravljamo škole, da uređujemo igrališta, održavamo sportske i druge kolektive. Zaista predviđamo budžetom mnogo toga. Budžet za sport je na istorijskom nivou i nadam se da ćemo najveći deo ovog budžeta moći i da ostvarimo“, rekao je tada Vladimir Gak.

Na istoj sednici Skupštine opštine, vladajuća većina koju čine odbornici Srpske napredne stranke, donela je i odluku o povećanju cene pojedinih komunalnih i administrativnih taksi.

Usvajanjem te odluke predviđeno je da srednja, mala i mikro pravna lica i preduzetnici koji imaju godišnji prihod veći od 50 miliona dinara za isticanje naziva firmi na poslovnom prostoru, za prvu zonu plaćati 80.000 dinara umesto dosadašnjih 76.300 dinara, a povećane su cene i za drugu i treću zonu.

Kada je reč o administrativnim taksama, za izdavanje građevinske dozvole fizičkim licima potrebno je izdvojiti 1.500 dinara umesto dosadašnjih 1.020 dinara dok je za stambeni prostor, umesto dosadašnjih 820 dinara potrebno izdvojiti 1.000 dinara.

Novom odlukom, potvrdu za projekat parcelizacije i preparcelizacij, za više od četiri katastarske parcele, stanovnici opštine Inđija će plaćati 3.000 dinara umesto dosadašnjih 820 dinara.

Primera radi, budžet Sremske Mitrovice za ovu godinu iznosi 3,3 milijarde dinara, a taj grad ima blizu 80.000 stanovnika, dok Inđija ima 47.000 i budžet veći od 5,1 milijarde dinara.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!