Opozicija kritikuje predsednicu Hrvatske zbog izjava u Argentini

17 mar 2018

Predsednica Hrvatske naziva kritike zlonamernim, reagovao i Centar Simon Vizental

Izjava hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u Argentini da su „nakon Drugog svetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli svedočiti domoljublje i isticati opravdane zahteve za slobodom hrvatskog naroda i domovine“ izazvala je oštre kritike opozicije.

Bivša šefica hrvatske diplomatije i poslanica GLAS-a u Saboru Vesna Pusić rekla je da je neobjašnjivo i „nečuveno da predsednica Hrvatske govori protiv ustava vlastite zemlje“.

„To je meni potpuno nerazumljiva i neshvatljiva izjava, osim u kontekstu da, čini se, predsednica s kim je, takva je. Ako se okruži jednom vrstom ljudi, onda se pokušava prilagoditi i govoriti ono što misli da će se njima svideti i to menja u zavisnosti od auditorijuma“, rekla je Pusić.

Ona je dodala da predsednica to mora objasniti i Evropi i svetu, a u prvom redu Hrvatskoj upitavši da li ona podržava naciste i napad na hrvatski Ustav.

Predsednik poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Arsen Bauk ironično je prokomentarisao izjavu hrvatske predsednice rekavši da su „nakon Drugog svetskog rata i mnogi Nemci u Argentini tražili i našli prostor za slobodu u kojoj su mogli isticati svoje domoljublje“ i da se „u te Nemce ubrajaju i Adolf Ajhman, Jozef Mengele i mnogi drugi“.

„Da je to izjavila Angela Merkel, u Nemačkoj bi vladala rasprava o tome hoće li je nakon povratka u Nemačku smestiti u zatvor ili u neku drugu ustanovu“, rekao je Bauk.

On je rekao da su „svedočenje prostora slobode i domoljublja nakon Drugog svetskog rata“ u Argentini imali i Ante Pavelić, Dinko Šakić, Ivo Rojnica, Branko Benzon i brojni drugi članovi ustaške emigracije“, prenela je televizija N1.

„Naravno da ovim ne generalizujem da su svi Hrvati u Argentini pripadnici ustaškog pokreta… ali u kontekstu u kojem je to rečeno i nakon nekih izjava posle toga, predsednica mora dobro objasniti ovu svoju izjavu“, dodao je Bauk.

„Kad predsednica ide u Pazin, hvali se nonom i nonotom (babom i dedom) partizanima, kad ide u Argentinu, onda su ovi iz ’45. borci za slobodu i domoljublje. Kad ode u Lisinski na sednicu SNV-a, onda je njihova predsednica. Kad ode u Vukovar, Srbija i Hrvatska nisu prijateljske države i tako dalje“, rekao je Bauk.

Hrvatska predsednica spornu izjavu dala je u ponedeljak u Argentini gde je primila povelju počasne gradjanke Buenos Ajresa. Kako je prenela Hina, ona je tom prilikom rekla i da su „Hrvati u Argentini delili su sudbinu svog naroda i za vreme trajanja bivšg jugoslovenskog komunističkog režima, kojem je smetalo svako isticanje nacionalnog imena, hrvatske zastave i grba ili ispovedanje vere“.

Predsednica Hrvatske naziva kritike zlonamernim, reagovao i Centar Simon Vizental

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odbacila je danas, kako je navela, zlonamerna tumačenja njene izjave iz govora Hrvatima u Argentini.

„Ta izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasno, više puta izrečenim stavovima o NDH, kao i o doprinosu antifašizma u stvaranju moderne hrvatske države. Samo zlonamerni mogu iz izjave predsednice iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika“, navodi se u saopšenju iz njenog kabineta.

Dodaje se, medjutim, da je tužno „što se ni dan danas ne priznaje žrtva mnogim iseljenicima koji nisu smeli da izražavaju domoljublje u svojoj zemlji, težnju za slobodnom i nezavisnom Hrvatskom, a koji su za vreme bivše Jugoslavije bili zatvarani, proganjani, pa čak i ubijani“.

Predsednica Hrvatske nalazi se u poseti Argentini gde je prilikom preuzimanja povelje „Visoko uvažene gošće Buenos Airesa“, rekla da su „Hrvati u Argentini delili sudbinu svoga naroda i za vreme trajanja bivšeg jugoslovenskog komunističkog režima, kojem je smetalo svako isticanje nacionalnog imena, hrvatske zastave i grba ili ispovedanje vere“.

Ona je dodala i da su „posle Drugog svetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode, u kojemu su mogli svedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahteve za slobodom hrvatskog naroda i domovine“.

Ta njena izjava je izazvala oštre kritike dela domaće javnosti, a reagovao je i Centar Simon Wiesenthal iz Jerusalima koji se bavi lovom na naciste. Centar je, prenosi portal Indeks, istakao da je Grabar-Kitarović dala takvu izjavu „nezavisno od činjenice da su medju tim imigrantima bili i brojni ustaški ratni zločinci“.

„Izjave predsednice Grabar-Kitarović pravdaju neke od najgorih zločinaca iz Drugog svetskog rata. Jedino je pitanje potiče li njna izjava iz divljenja ustašama ili iz neznanja o njihovom begu posle rata“, naveo je u pismu kabinetu hrvatske predsednice direktor Centra Efraim Zuroffa.

On je nabrojao ko je sve od ustaških čelnika posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu, i navodi ustaškog poglavnika Antu Pavelića, šefa ustaške tajne policije Eugena Dida Kvaternika i zapovednika jasenovačkog logora Dinka Šakića.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!