Opozicija i NVO traže odgovor o fabrici vode u Zrenjaninu

20 mar 2018

"Ta investicija će koštati oko milijardu dinara koje ovaj grad nema, a ni građani"

Predstavnik Centra za zaštitu potrošača „Begej“ Dušan Kokot izjavio je danas da se od vlasti ne mogu dobiti odgovori na pitanja o rešavanju problema pijaće vode u Zrenjaninu.

Kokot je to rekao na konferenciji za novinare ispred Gradske kuće zajedno sa predstavnicima gradskih odbora Demokratske stranke, Dosta je bilo, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpskog pokreta Dveri, Socijaldemokratske stranke, Povereništva Narodne stranke, kao i predstavnicima Pokreta slobodnih građana i Udruženja „Naš grad, naša stvar“.

„Građani, kao nosioci suverenog prava, moraju biti upoznati sa svim činjenicama. Jedino gore od trenutnog stanja, od očiglednih političkih promašaja koji su nas i doveli u ovu situaciju, jeste maskirati taj problem nekom novom pogrešnom odlukom, odlukom koja će dodatno koštati sve stanovnike Zrenjanina, kako danas tako i u budućnosti. To ne sme da se desi!“, poručili su oni.

Kokot je u ime svih kazao da im nije bilo dozvoljeno da se novinarima obrate iz hola Gradske kuće.

„Znamo da je potpisan pa raskinut ugovor sa Vasertehnikom, da su predstavnici lokalne vlasti potpisali ugovor sa Ziliom i da je ispravna voda trebalo da stigne do 2015. godine, a isto tako su nam govorili da to neće koštati ni dinar građane Zrenjanina, jer kupujemo uslugu“, kazao je Kokot.

On je rekao da je danas jasno da je potpisan ugovor sa Ziliom bio pravno neregularan, jer je suprotan Zakonu o komunalnim delatnostima, zato što privatni partner ne može da se bavi distribucijom vode za piće.

„Da li je to bila greška ili previd lokalne vlasti ili da se kao grad dovedemo u poziciju u kojoj smo danas, to je pitanje za građane ali i tužilaštvo koje ovom prilikom pozivamo da se pozabavi ovim pitanjem“, rekao je Kokot.

Ukazao je i da su pre desetak dana pismeno zatražili odgovor od nadležnih u Gradskoj upravi na pitanja koja su u vezi sa problemom pijaće vode i navoda da će grad otkupiti postrojenje za prečišćavanje vode.

„Ta investicija će koštati oko milijardu dinara koje ovaj grad nema, a ni građani“, rekao je Kokot.

U zajedničkom saopštenju pozvali su sve organizacije i pojedince da im se pridruže jer, naveli su, pitanje pijaće vode nije obično političko pitanje i saglasnost oko ovog problema predstavlja obavezu za sve građane.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!