Omladinska konferencija Talasi demokratije

03 Jul 2010

Političari se sastaju i donose odluke, ali su mladi ti koji razbijaju barijere i predrasude

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milica Delević izjavila je danas da je veoma važno da mladi iz evropskih zemalja shvate zašto je važno da Srbija i ceo zapadni Balkan postanu deo Evropske unije.
Delevićeva je na otvaranju omladinske konferencije “Talasi demokratije 2010” u Novom Sadu rekla da su takve konferencije prilika da mladi širom Evrope razumeju Srbe kao narod, ali i izazove koji stoje pred Srbijom i šta je još potrebno da se uradi u procesu njenih evropskih integracija.
“Pre deset godina tek smo počeli da učimo, ali smo vrlo brzo počeli i da donosimo važne odluke i pravimo velike korake ka članstvu u EU”, rekla je Milica Delević.
Ambasadorka Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen (Mette Kjuel Nielsen) rekla je da je učešće mladih iz 27 zemalja izuzetna prilika da se čuje kakvu Evropu mladi žele da vide u budućnosti.
“Političari se sastaju i donose odluke, ali su mladi ti koji razbijaju barijere i predrasude”, rekla je ambasadorka i dodala da je ideja da sličnih konferencija bude što više.
Mete Kjuel Nilsen je ocenila da su takvi skupovi i izuzetna prilika za izgradnju međunarodnog razumevanja, stvaranja budućeg liderstva i prijateljstva koje će mladima jednog dana biti od izuzetne koristi.
Učesnike konferencije pozdravio je i gradonačlenik Novog Sada Igor Pavličić koji je rekao da su Srbija i zapadni Balkan deo Evrope, a Novi Sad “izuzetno mesto”, gde mladi Evropljani imaju priliku da bolje upoznaju Srbiju.
Konferenciju “Talasi demokratije 2010” organizuju Evropski pokret u Srbiji i danske nevladine organizacije Global sitizen (citizen) i Internacionalni edukativni centar (International Education Centre).
Konferencija će trajati do 8. jula, a u njenom radu učestvuje oko sto mladih iz zemalja Evropske unije i zapadnog Balkana.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!