Omladina LSV uredila i očistila grob narodnog heroja Toze Markovića

13 jula 2015

"Narodni heroji se zaboravljaju, a saradnici okupatora rehabilituju"

Delegacija Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) položila je danas venac na spomenik narodnom heroju Svetozaru Tozi Markoviću povodom 13. jula, dana kada je rođen taj narodni heroj, i istovremeno uredila i očistila njegov grob.

“Danas, kada smo svedoci raznih pokušaja, koji za cilj imaju da uruše i omalovaže sve tekovine antifašističke borbe, da se narodni heroji zaborave a oni koji su bili saradnici okupatora rehabilituju, nismo zaboravili na naše borce koji su se borili protiv fašizma”, navela je Omladina LSV u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je grob Svetozara Toze Markovića, kao i prethodnih godina, bio zapušten i zarastao u korov zbog nečinjenja nadležnih gradskih službi.

“Sramota je, da u godini kada čitav svet obeležava 70 godina od pobede nad fašizmom, spomenici narodnih heroja koji su branili građane od fašizma budu zapušteni, zatrpani korovom i đubretom”, piše u saopštenju.

Omladina LSV je apelovala na nadležne institucije Grada Novog Sada da što pre zaštite i obnove spomenike i spomen obeležja iz narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu, u znak večnog sećanja i zahvalnosti na antifašističkoj borbi koja je donela slobodu svim građanima Novog Sada, Vojvodine i Srbije.

Grob Svetozara Toze Markovića nalazi se na Almaškom groblju u Novom Sadu.

(Autonomija, foto: arhiva LSV)

Podelite ovu stranicu!