Omladina LSV uputila i deseto pismo Verbiću

10 mar 2015

Pisaće Verbiću svakog dana, sve dok im ne odgovori

Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSVO) uputila je danas deseto po redu pismo ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđanu Verbiću u kojem se upozorava da se u Srbiji studenti na državnim i privatnim fakultetima školuju za oko 140 nepostojećih zanimanja.

Aktivisti LSVO su prvo pismo Verbiću uputili početkom marta i najavili da će nastaviti da pišu ministru svakog dana, sve dok ne odgovori.

U pismu se ističe da zvanični Šifrarnik zanimanja, koji datira iz 1992. godine, iako dopunjen 1998. godine, nije usaglašen sa Zakonom o visokom obrazovanju iz 2005. godine. Zbog toga, dodaje se, u njemu nedostaju brojna zvanja koja se stiču školovanjem po Bolonjskom procesu, a imaju prefiks diplomirani, inženjer ili menadžer.

Ligaši su u desetom pismu ministru kao primer za to naveli zanimanje komunikologa.

Omladina LSV je Verbiću poručila i da, ako neko od njegovih saradnika tvrdi da je od Šifrarnika važnija Lista zanimanja, treba da zna da 79 zanimanja ni tamo nije zavedeno.

U pismu se navodi i da je LSVO pokušala da ukaže na problem još u novembru 2013. godine, te da odgovori od tada izostaju.

„U međuvremenu je nova generacija studenata upisala fakultete i počela da studira nepostojeća zanimanja, a ko zna koliko ih je završilo i steklo diplome sa kojima ne može da se zaposli“, upozorila je Omladina LSV.

U pismu se dodaje da uloženom trudu, radu i vremenu studenata treba dodati i sva finansijska izdvajanja koja imaju oni i njihovi roditelji.

LSVO je apelovala na ministra po deseti put ovog meseca da utiče na nadležne, kako bi se problem rešio. U pismu se od Verbića traži i da zakaže sastanak sa predstavnicima Omladine Lige, na kojem bi mu ukazali na načine za rešavanje nastale situacije.

Omladina LSV je ponovila da će nastaviti da šalje pisma svakog dana dok ne stigne odgovor.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!