Ombudsman: Zakon diskriminiše roditeljska prava očeva

16 jan 2012

Pravo na roditeljski dodatak u praksi može da ostvari isključivo majka, dok to pravo otac ostvaruje samo u izuzetnim okolnostima

Pokrajinski ombudsman podneo je Ustavnom sudu Srbije predlog za ocenjivanje ustavnosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, uz ocenu da su tim zakonom očevi diskriminisani u isplati roditeljskog dodatka.

Institucija ombudsmana je u saopštenju za javnost navela da pomenuti zakon narušava roditeljska prava očeva.

Na osnovu predstavki koje je primio od građana, ombudsman je utvrdio da pravo na roditeljski dodatak u praksi može da ostvari isključivo majka, dok to pravo otac ostvaruje samo u izuzetnim okolnostima.

Otac ima pravo na ovaj dodatak jedino ako majka deteta nije živa, ukoliko je napustila dete ili je iz objektivnih razloga sprečena da neposredno brine o detetu.

„Iako se radi o meri koja bi trebalo da predstavlja podršku porodici i da ublaži ekonomsku cenu roditeljstva, ostvarivanje ovog prava je trenutnim zakonskim rešenjem u potpunosti vezano za majku koja se neposredno brine o detetu”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je takva praksa u suprotnosti sa politikom razvijanja jednakih mogućnosti, koja je predviđena članom 15. Ustava Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!