Ombudsman: Ugrožena zdravstvena zaštita dece do 15 godina

Jul 10 2012

Ombudsman je upitao i šta se dešava sa bolesnom decom koja žive na ulici, a do čijih roditelja najčešće nije moguće doći

Institucija Pokrajinskog ombudsmana saopštila je danas da nema pravnog osnova obavestenje Ministarstva zdravlja po kojem deca uzrasta do 15 godina u zdravstvene ustanove mogu da budu primljena samo uz prisustvo roditelja ili staratelja.

Ovo obaveštenje u praksi dovodi do ugrožavanja prava dece na zdravstvenu zaštitu i u suprotnosti je sa zakonskim načelima pristupačnosti i pravičnosti zdravstvene zaštite,   naveo je Pokrajinski ombudsman.

”Šta se dešava, na primer, ukoliko dete od 13 godina svakodnevno treba da primi injekciju u domu zdravlja ili kada treba da ode na obaveznu mesečnu kontrolu zubnog aparata u vreme kada su roditelji na poslu?”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ombudsman je upitao i šta se dešava sa bolesnom decom koja žive na ulici, a do čijih roditelja najčešće nije moguće doći.

”Toj deci, izuzev u hitnim slučajevima, to jest kada su životno ugrožena i kada to neko drugi primeti i prijavi, praktično su nedostupne usluge sistema zdravstvene zaštite”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je ombudsman postupao po prigovorima roditelja dece, kao i zdravstvenih radnika.

(Autonomija)

Ne sviđa mi seSviđa mi se (No Ratings Yet)
Loading...Loading...
Odštampajte ovaj tekst Odštampajte ovaj tekst

Pogledajte još:

Posted by on Jul 10 2012. Filed under Autonomija, Ogledalo, Vojvodina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry
NAPOMENA:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije internet portala Autonomija.info. Molimo korisnike da ne koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Autonomija.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Neki komentatori, koji su duže prisutni na našem sajtu, imaju mogućnost objavljivanja komentara bez moderiranja. Molimo vas da ne zloupotrebljavate naše poverenje i da vaš iskazi budu primereni i uljudni.
Hvala na razumevanju!

Pretraga arhive

Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga

Prijatelji sajta

Log in | Designed by Gabfire theme | GoDev | Google+