Ombudsman: Stranke zloupotrebljavaju škole i decu u kampanji

05 Mar 2014

"Na taj način se krše prava dece, čija zaštita treba da bude primarni cilj i prioritet svakog odgovornog čoveka"

Institucija Pokrajinskog ombudsmana saopštila je danas da joj se od početka izborne kampanje obratio veći broj građana, roditelja dece, koji su ukazali na zloupotrebu dece i škole kao vaspitno-obrazovne ustanove u svrhu izborne kampanje, odnosno sprovođenja aktivnosti političkih stranaka.

Pokrajinski ombudsman apelovao je u saopštenju za javnost na sve aktere na političkoj sceni Srbije da ne koriste decu u svrhu političke promocije, kako van trajanja, tako i za vreme izborne kampanje.

“Zloupotreba dece u političke svrhe je apsolutno neprimerena i na taj način se krše prava dece, čija zaštita treba da bude primarni cilj i prioritet svakog odgovornog čoveka”, piše u saopštenju.

Ombudsman je pozvao sve političke stranke da što pre usvoje “Kodeks o zaštiti dece od političkih zloupotreba” i tako pokažu iskrenu brigu za decu i njihova prava. Tim kodeksom se političke stranke, između ostalog, obavezuju da neće organizovati bilo kakvo političko i ideološko delovanje među maloletnicima.

Ombudsman je istakao da je potrebno da se u što skorije vreme zakonski jasno regulišu i definišu slučajevi zloupotrebe dece u političke svrhe, kao i da Republička izborna komisija utvrdi jasna pravila ponašanja političara i političkih stranaka u vezi sa učešćem dece u političkim aktivnostima.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!