Ombudsman: Profesorica ne sme ostati nekažnjena

17 okt 2011

Ovakvo istupanje neprimereno je profesoru državne obrazovne ustanove koja se bavi vaspitanjem većinom maloletnih đaka, kojima profesori često predstavljaju uzor i koje đaci oponašaju

Institucija Pokrajinskog ombudsmana ocenila je da je profesorica engleskog jezika iz Novog Sada Jelena Popović-Ivanović svojim istupima na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook) prekršila Ustav Srbije, Zakon o zabrani diskriminacije i Statut Vojvodine.

Ombudsman je preporučio upravi Srednje mašinske škole u kojoj ova profesorica radi, kao i prosvetnoj inspekciji, da u roku od 15 dana saopšte koje su postupke sproveli u okviru utvrđivanja odgovornosti Jelene Popović-Ivanović.

Ona je na Fejsbuku širila mržnju prema različitim manjinskim i marginalizovanim društvenim grupama. Iako je pisala pod pseudonimom „Nikita Če Buraška”, Popović-Ivanovićeva je potvrdila da je reč o njenom profilu na Fejsbuku, na kojem su joj, između ostalog, prijatelji i neki njeni učenici.

„Ovakvo istupanje neprimereno je profesoru državne obrazovne ustanove koja se bavi vaspitanjem većinom maloletnih đaka, kojima profesori često predstavljaju uzor i koje đaci oponašaju. Smatramo da se ovakav postupak profesorice jedne srednje škole ne može tretirati kao njen privatni čin te da kao takav ne može ostati bez posledica”, navodi se u saopštenju ombudsmana.

Podseća se da je i normativnim aktima Srednje mašinske škole propisano da je
nastavniku zabranjeno da izaziva nacionalnu, versku, rasnu i polnu netrpeljivost.

Pre deset dana agenciji Beta je u Višem tužilaštvu u Novom Sadu rečeno da je ovaj slučaj predat Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u Beogradu, koje je specijalizovano za ovakvu vrstu prestupa.

Direktor škole Miloš Mazalica ranije je izjavio da je „šokiran” ovom vešću i dodao da „slučaj neće otići pod tepih”. On je pozvao i prosvetnu inspekciju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!