Ombudsman: Podići svest o pravima LGBT populacije

Jun 27 2012

Istraživanja Kancelarije vojvođanskog ombudsmana sprovedenog među srednjoškolcima u Vojvodini pokazala su da mladi najviše predrasuda imaju prema osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, saopštila je danas ta Kancelarija

Povodom Međunarodnog dana ponosa koji se širom sveta obeležava 27. juna, ombudsman je ukazao da su prava LGBT populacije u Srbiji veoma ugrožena i da je potrebno da svi društveni akteri, posebno državni organi, odlučno stanu u odbranu ljudskih prava te populacije i stanu na put svim oblicima homofobije i transfobije.

Ombudsman je podsetio da je Srbija zemlja koja u oblasti diskriminacije osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta spada u srednje tolerantne zemlje, što je pokazalo istraživanje evropske organizacije ILGA koja se bavi zaštitom prava ovih osoba.

„Zbog ovakvih rezultata i prisutnih homofobičnih i transfobičnih izjava u javnosti, Savet Evrope će podržati aktivnosti na izradi odgovarajućih strategija za borbu protiv diskriminacije, kao i akcije kojima će podići nivo sveti o potrebi suzbijanja i donošenja mera kojima se onemogućuje diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će u cilju pravljenja što bolje strategije za zaštitu prava LGBT populacije, Kancelarija vojvođanskog ombudsmana sprovesti istraživanja o stavovima studenata Univerziteta u Novom Sadu o diskriminaciji na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Ovo istraživanje, kampanju koja će uslediti nakon njega i preporuke Saveta Evrope zajednički će sprovesti Zavod za ravnopravnost polova i Pokrajinski ombudsman u saradnji sa nevladinim organizacijama, piše u saopštenju.

(Beta)

Ne sviđa mi seSviđa mi se (No Ratings Yet)
Loading...Loading...
Odštampajte ovaj tekst Odštampajte ovaj tekst

Pogledajte još:

Posted by on Jun 27 2012. Filed under Marginalci. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry
NAPOMENA:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije internet portala Autonomija.info. Molimo korisnike da ne koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Autonomija.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Neki komentatori, koji su duže prisutni na našem sajtu, imaju mogućnost objavljivanja komentara bez moderiranja. Molimo vas da ne zloupotrebljavate naše poverenje i da vaš iskazi budu primereni i uljudni.
Hvala na razumevanju!

Pretraga arhive

Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga

Prijatelji sajta

Log in | Designed by Gabfire theme | GoDev | Google+