Ombudsman: Matične službe krše propise

Pripadnici nacionalnih manjina podnose ombudsmanu pritužbe najčešće zbog nepoštovanja propisa koji uređuju oblast službene upotrebe jezika i pisama

24. sep 2012

Institucija Pokrajinskog ombudsmana saopštila je danas da građani nemaju dovoljno informacija o svojim pravima u vezi sa matičnim evidencijama, a zaposleni u matičarskim službama često propise tumače proizvoljno i postupaju suprotno zakonu.

 

Pokrajinski ombudsman je naveo da je dobio brojne primedbe na rad matičarskih službi, koji povremeno ne poštuju novi Zakon o matičnim knjigama i Uputstvo o vođenju matičnih knjiga i obrascima matičnih knjiga, kao ni Porodični zakon.

 

Pripadnici nacionalnih manjina podnose ombudsmanu pritužbe najčešće zbog nepoštovanja propisa koji uređuju oblast službene upotrebe jezika i pisama, piše u saopštenju.

 

Ombudsman je podsetio na odredbu po kojoj se, аkо је u mаtičnu knjigu ličnо imе pripаdnikа nаciоnаlnе mаnjinе upisаnо i nа јеziku i pismu nаciоnаlnе mаnjinе, u izvоd iz mаtičnе knjigе upisuje ličnо imе i nа јеziku i pismu nаciоnаlnе mаnjine, posle upisa ličnog imena na srpskom jeziku ćiriličnim pismom.

 

Građani se ombudsmanu obraćaju i zbog toga što im pojedine matičarske službe ne prihvataju izvode iz matičnih knjiga izdate na obrascima bivših jugoslovenskih republika, kao ni izjave majki o tome koga smatraju za oca deteta.

 

Građani su se Pokrajinskom ombudsmanu žalili i jer im organi uprave i dalje traže izvode iz matičnih knjiga ne starije od šest meseci, navodi se u saopštenju za javnost.

 

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga