Ombudsman: Jezici u Vojvodini razdvajaju umesto da spajaju

25 sep 2014

Nestaje potreba da se jezik "drugog" nauči, jer komunikacija ne postoji

Iako se u Vojvodini govori veliki broj jezika i iako se ti jezici neguju u nastavi od najranijih uzrasta, u praksi se pokazuje da je jezik postao sredstvo razdvajanja, stvaranja tenzija i dnevno-političkog manipulisanja, ocenila je danas institucija Pokrajinskog ombudsmana.

Ranije istraživanje Pokrajinskog ombudsmana pokazalo je da se vršnjačke grupe međusobno odvajaju po nacionalnoj pripadnosti i zbog jezika kojim govore, navodi se u saopštenju za javnost povodom Evropskog dana jezika.

Dodaje se da razloge treba tražiti u zanemarivanju višedecenijskog problema kvalitetnog učenja srpskog jezika pripadnika nacionalnih manjina, ali i učenja jezika društvene sredine gde većinu stanovništva čine pripadnici neke od nacionalnih manjina.

“Mladi nepoznavanjem jezika gube kontakt sa onima koji ne govore njihov jezik, samim tim dolazi do izolacije i nestanka potrebe da se jezik ‘drugog’ nauči, jer komunikacija ne postoji”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da odvojena odeljenja u školama prema nastavnom jeziku, kao i odsustvo aktivnosti koje bi približile učenike koji se međusobno razlikuju prema nacionalnosti i veroispovesti ne doprinose pospešivanju komunikacije, upoznavanju, niti interkulturalnom razumevanju.

“Odsustvo društveno prihvatljivih i poželjnih vrednosti, haotična medijska scena i izražena politička nezrelost u postojećim okolnostima lako može dovesti do međunacionalnih netrpeljivosti, koje se neretko manifestuju ne samo verbalnim sukobima, već, nažalost, i fizičkim”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!