Oliver Stoun počasni gost Sarajevo Film Festivala

24 jula 2017

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine biće mu uručena nagrada Počasno srce Sarajeva

Proslavljeni reditelj Oliver Stoun biće počasni gost ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF), a u glavnom gradu Bosne i Hercegovine biće mu uručena nagrada Počasno srce Sarajeva u znak priznanja za ukupni doprinos filmskoj umetnosti, potvrdili su u ponedeljak iz direkcije SFF-a koji se ove godine održava od 11. do 18. avgusta.

Stoun potpisuje autorstvo nad više od dvadeset dugometražnih filmova od kojih su neki postali klasici, a najpoznatiji su oni s tematikom vezanom za vijetnamski rat poput „Voda smrti“ iz 1986., i „Rođen 4. jula“ iz 1989. kao i filmovi o američkim predsednicima, „JFK“ snimljen 1991., „Nixon“ iz 1995. i „W“ iz 2008. godine.

Ovog američkog reditelja proslavili su i filmovi koji su snažno kritikovali američku spoljnu politiku poput „Salvadora“ iz 1985. godine, kao i korporativni kapitalizam što je učinio filmom „Wall Street“ snimljenim 1987.

Stoun je filmom „World Trade Center“ ovekovečio i najveću tragediju u savremenoj američkoj istorijii koju su označili teroristički napadi 11. septembra, a okušao se i u filmskom portretiranju istorijskih drama snimivši 2004. godine „Aleksandra Velikog“ .

Stoun je režirao i veći broj dokumentarnih filmova uključujući tri o Fidelu Kastru i jedan o društvenim promenama u Južnoj Americi, kao i film o izraelsko-palestinskim odnosima.

Nedavno je Stoun snimio i razgovor s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji publika s nestrpljenjem iščekuje.

Stoun je rođen 1946. u Njujorku, a 1965. je napisao „San jednog deteta“, autobiografski roman o sopstvenoj mladosti, objavljen u izdanju St.Martin’s Pressa 1997.

Služio je američku vojsku i kao pripadnik pešadije se 1967. i 1968. borio u Vijetnamu za šta je odlikovan Bronzanom zvezdom i Purpurnim srcem s hrastovim lišćem.

Po povratku iz Vijetnama je nastavio studije na Filmskoj školi njujorškog univerziteta gde je diplomirao 1971.

Pre nego što se proslavio kao reditelj, radio je svakakve poslove uključujući održavanja palube na brodovima američke trgovačke mornarice, i kao vozač taksija, reklamni prodavac, asistent produkcije i kurir.

(N1)

Podelite ovu stranicu!