Okrugli sto: Vlast kreira negativan odnos prema decentralizaciji

14 dec 2017

"Javna rasprava o izmeni Ustava Srbije je samo karikatura"

Srbija se nalazi pred promenom Ustava ali teme decentralizacije, regionalizacije i položaja Vojvodine, skrajnute su iz javnosti zato što podrazumevaju „podelu vlasti“, izjavila je ekspertkinja za ustavno pravo Marijana Pajvančić.

Ona je danas na okruglom stolu u Novom Sadu „Decentralizacija, regionalizacija i položaj Vojvodine u kontekstu pregovaračkog procesa sa EU i najavljenih ustavnih promena“ ukazala da se „vlasti niko ne odriče lako“, pa čak i onda kada je pritisak regije ili lokalnih zajednica veoma veliki, kao što je to bilo u Kataloniji.

„Čak i kada je pritisak veliki sa lokala, centralna vlast ima veoma čvrste instrumente da se oni koji su nemirni dovedu u red„, rekla je Marijana Pajvančić.

Ona je ocenila da je aktuelni Ustav Srbije „veoma centralistički napisan“ i da sadrži „veliki broj tvrdih tačaka otpora i licemerja prema autonomiji“, koje ih svode na zakonsku, a ne ustavnu kategoriju.

Dodala je da ne treba previše očekivati od međunarodne zajednice kada je reč o izmeni Ustava Srbije, ali da je ipak potrebno osloniti se na međunarodne standarde.

„Ne očekujem ništa od EU u ovom pogledu, nikakvu podršku, čak ni u tom normativnom smislu, koja bi bila sadržana u dokumentima koji se mogu interpretirati veoma različito“, rekla je Pajvančić.

Učesnici okruglog stola ocenili su da je javna rasprava o izmeni Ustava Srbije za sada samo „karikatura“, te da se svodi na formalno ispunjavanje zahteva koji se nalaze u Akcionom planu za pregovaračko poglavlje 23 sa Evropskom unijom.

Profesor ustavnog prava na odseku politologije Centralnoevropskog univerziteta u Budimpešti Nenad Dimitrijević rekao je da se i pored započete javne rasprave ne zna ko piše nacrt novog Ustava, niti kako se proceduralno taj nacrt piše, a kamoli da se zna tekst nacrta.

„Svi pokušaji da se pokrene otvorena rasprava su uzaludni. Deluje kao da režimski govornici poslednjih nedelja brane trenutna rešenja u Ustavu, recimo u delu da parlament treba da bira sudije. Sve izgleda kao cenjkanje sa EU, kao da veruju da imaju neki adut u rukavu. Građani moraju biti na oprezu“, istakao je Dimitrijević.

On je naveo da je „već uveliko“ probijen rok za završetak procesa ustavnih promena u Srbiji, koji je prema dinamici priduživanja EU trebalo da bude sproveden do kraja 2017. godine.

Izvršni direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov podsetio je na najnovije rezultate istraživanja agencije Ipsos koji pokazuju da raste broj građana koji smatraju da Vojvodina ima optimalnu autonomiju.

Raste negativan trend prema autonomiji, tako da nisam optimista da će, kada dođe do promena Ustava, u ovakvom kontekstu uopšte biti šanse da pitanja decentralizacije dobiju ozbiljno mesto u tom procesu“, rekao je Popov.

On je ocenio da je kroz aktuelni Ustav na snazi „arhaični model upravljanja koji daje loše rezultate, ali je pogodan za mutne radnje, pre svega na nižim nivoima upravljanja“.

Vlast zato kreira negativan odnos prema decentralizaciji kod javnog mnjenja i strahove o dezintegraciji države„, kazao je Popov.

Okrugli sto „Decentralizacija, regionalizacija i položaj Vojvodine u kontekstu pregovaračkog procesa sa EU i najavljenih ustavnih promena“, organizovali su Vojvođanska inicijativa za EU, Peščanik i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!