- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Odžić: U novom ustavu Vojvodini obezbediti status republike

Vojvođanska partija (VP) saopštila je danas da Vojvodini u predstojećim ustavnim promenama treba da se obezbedi status republike sa svim elementima državnosti koji se ogledaju u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti, pravima na raspolaganje sopstvenim finansijama, imovinom i resursima.

„To je minimum minimuma zadovoljenja pravde i prava, i u datim okolnostima tek povratak na stanje od pre trideset godina i sva stečena prava koja je Vojvodina već imala, a koja su joj nasilno oduzeta od strane iste one politike koja i danas vlada u Srbiji. Međunarodna zajednica nema prava da ćuti i zatvara oči pred narastajućim tendencijama zatiranja jedne po svemu evropske regije kao što je to Vojvodina“, navodi se u saopštenju predsednika VP Aleksandra Odžića.

On je naveo da je status autonomije za Vojvodinu „obesmišljen, prevaziđen i funkcionalno nesprovodiv u okviru današnje države Srbije“.

Odžić je ocenio i da pitanje statusnog položaja Vojvodine nikada nije bilo otvorenije i važnije po sve njene građane nego danas, jer su u protekle tri decenije Vojvodini „beskompromisnim i nasilnim političkim odlukama, a one se pre svega odnose na ustavna rešenja iz 1990. i 2006. godine, oduzeta sva moguća stečena prava, dok su njeni građani stavljeni u položaj manje vrednih građana Republike Srbije„.

„Tim i takvim ustavnim rešenjima, Vojvodina je ugurana u današnju državu Srbiju kao razvlaštena administrativna teritorija. Autonomija na papiru, pre bi se moglo reći kolonija, nad kojom se sprovodi nezabeležena devastacija i pljačka koja već danas uzrokuje nesagledive posledice, ne samo po život njenih građana, već i širu društvenu zajednicu“, istakao je predsednik Vojvođanske partije.

On je dodao da centralizovana i partokratska državna administracija „ne bira načine i sredstva da iz Vojvodine isisa svaki smisao života, njenu imovinu i resurse rasproda, a od vojvođanskih radnika i seljaka stvori savremeno roblje 21. veka“.

Zbog toga je, kako je naveo, „Vojvodina Republika ideja slobode, pravde i jednakosti za sve njene građane“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!