Odžić: Novi Beograd i Zemun treba da budu samostalni vojvođanski gradovi

03 Oct 2016

“Sava i Dunav su prirodne i istorijske granice teritorijalnog identiteta Vojvodine"

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić izjavio je danas da Novi Beograd i Zemun treba da budu “samostalni vojvođanski gradovi” jer su Sava i Dunav “prirodne i istorijske granice teritorijalnog identiteta Vojvodine”.

“Ustavne reforme koje očekuju državu Srbiju na putu evropskih integracija su neminovne i izuzetno je važno da se po principima ravnopravnosti, pravičnosti i demokratičnosti urede odnosi između Vojvodine i Srbije, pa samim tim i odredi buduće državno uređenje između ova dva entiteta”, rekao je Odžić i podsetio da se Vojvođanska partija zalaže za federalizaciju Srbije, gde bi Vojvodina imala status republike .

On je predložio i da se beogradska opštinu Surčin integriše u “nove vojvođanske gradove” Novi Beograd i Zemun, a sadašnja beogradska opština Palilula u opštinu Opovo i grad Pančevo.

“Sava i Dunav su prirodne i istorijske granice teritorijalnog identiteta Vojvodine, pa samim tim i jedan značajan deo južnih granica zapadne civilizacije. Političko-ekonomska eksploatacija Beograda, glavnog grada i epicentra svih finansijskih, ekonomskih i političkih moći države Srbije, prema Vojvodini je nedopustiva, neodrživa i kao takva nanela je nemerljive finansijske i imovinske štete građankama i građanima Vojvodine”, ocenio je Odžić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!