Odžački ekolozi traže poništavanje odluke o eko taksama

08 Sep 2014

Ekolozi ocenili da čelnike opštine nije briga za mišljenje građana

Ekološki pokret Odžaka pozvao je danas lokalnu skupštinu da stavi van snage odluku o izuzimanju pojedinih firmi od plaćanja ekološke takse. U saopštenju te organizacije se apeluje na nadležne da ponove postupak u slučaju te odluke i sprovedu ga u skladu sa odlukom o osnivanju Zelenog saveta.

“Skupština opštine Odžaci napravila veliki propust jer je donošenje odluke o izuzimanju pojedinih firmi od plaćanja ekološke takse bez konsultacije Zelenog saveta praktično isključila građane i njihova udruženja iz procesa donošenja odluka, čime su direktno prekršena prava građana iz Arhuske konvencije,obesmišljena odluka o osnivanju Saveta za zaštitu životne sredine (Zeleni savet), a skupštinska većina pokazala da ne poštuje ni sopstvene odluke i da se vratila starom načinu razmišljanja i odlučivanja”, ističu u Ekološkom pokretu Odžaka.

Ovim potezom, dodaje se, čelnici opštine Odžaci poručili su da ih nije briga za mišljenje građana o uvođenju ekološke, kao i tome ko treba, a ko ne treba da je plaća.

“U opštini Odžaci bilo bi sve u redu da se lokalna skupština držala odredbi akta koji je donela pre nekoliko meseci. Ispostavilo se da se već kod prve, a vrlo značajne odluke u vezi sa zaštitom životne sredine Zeleni savet potpuno zanemario, iako je Odlukom o osnivanju Zelenog saveta jasno rečeno da razne odluke ne mogu da se donose ako se prethodno ne zatraži mišljenje Zelenog saveta”, upozorili su odžački ekolozi.

U saopštenju se citira i deo Odluke o osnivanju Zelenog saveta u kojem se navodi da Opštinsko veće, Opštinska uprava i javna preduzeća ne mogu uputiti skupštini na donošenje akte iz oblasti zaštite životne sredine bez prethodno zatraženog mišljenja tog saveta.

Zeleni savet osnovan je u Odžacima početkom ove godine, čime je ta opština postala jedina u Vojvodini u kojoj je oformljeno takvo radno telo.

Zadatak Zelenog saveta je da se institucionalno regulišu prava građana i njihovih udruženja i omogući njihovo aktivno učestvovanje u vođenju politike zaštite životne sredine. Na taj način, objašnjava se, vođenje politike zaštite životne sredine nije ekskluzivno pravo odbornika lokalne skupštine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!