Odžaci: Zagađivače oslobodili eko takse

06 sep 2014

Taksu ne plaća ni Hipol, čiji je direktor odbornik SNS

Odbornici vladajuće koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) u Odžacima izglasali su na poslednjoj sednici lokalne skupštine odluku kojom se predviđa da će se visina naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za zagađivače u toj opštini utvrđivati i naplaćivati tek od sledeće godine.

Takozvanu ekološku taksu nastaviće, međutim, da plaćaju građani Odžaka i preduzetnici, ali ne i na primer Hipol AD u restrukturiranju, koji je registrovan za proizvodnju plastičnih masa u primarnim oblicima i, po opisu na zvaničnom portalu te firme, jedini domaći proizvođač polipropilena.

Generalni direktor i predsednik Izvršnog odbora odžačkog Hipola je Pavel Petrović. Petrović je ujedno i odbornik SNS u Skupštini opštine Odžaci.

Hipol izvor zagadjivanjaHipol se, kao proizvođač polipropilena, takođe nalazi i u zvaničnom registru velikih izvora zagađivanja Agencije za zaštitu životne sredine Ministarstva poljoprivrede i
zaštite životne sredine Republike Srbije.

Sa 0,4 na 0,04 odsto

Prema prvobitnoj odluci, koju je odžački parlament usvojio u avgustu prošle godine naknadu za zaštitu i unapređivanje životne sredine u Odžacima plaćaju, između ostalih, i privredni subjekti koji na teritoriji te opštine obavljaju „određene aktivnosti koje utiču na životnu sredinu“ i to u iznosu od 0,4 odsto na godišnjem nivou od ostvarenog prihoda.

Međutim, dva meseca nakon toga takva odluka pretrpela je izmenu i to baš u delu o visine naknade za privredne subjekte koji na teritoriji opštine Odžaci utiču na životnu sredinu. Izmenom je predviđeno da oni, umesto 0,4, plaćaju 0,04 odsto od ostvarenog godišnjeg prihoda.

Sve ovo dešava se dok je u Odžacima još uvek na vlasti Demokratska stranka (DS). Lokalni izbori u toj opštini održani su krajem prošle godine, a nova vlast, predvođena sa SNS, preuzela je vođenje opštine u januaru ove godine. DS je tada postala opoziciona partija.

Bez popusta za građane i preduzetnike

Naknada  za zaštitu i unapređivanje životne sredine podrazumeva novčani iznos koji obveznici plaćaju na ime zaštite i unapređivanja životne sredine, objašnjava se u odluci Skupštine Odžaka. Kako se dodaje, sredstva obezbeđena od te naknade su prihod opštine Odžaci i koristiće se za finansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine.

Ono što se od prvobitne verzije te odluke nije menjalo jeste iznos za fizička lica (čitaj građane) koja su vlasnici ili korisnici stambenog prostora i koji po tom osnovu plaćaju mesečno jedan dinar po kvadratnom metru.

Odbornici nisu smanjivali ni „ekoloških“ tri dinara po kvadratnom metru mesečno za pravna lica, preduzetnike i fizička lica koji su vlasnici ili korisnici poslovnih prostorija za obavljanje poslovnih delatnosti.

Za zagađivače i zakupce zemljišta – ukidamo eko taksu

Odbornici vladajuće koalicije, predvođene sa SNS, izglasali su pre pet dana na sednici lokalne skupštine izmenu odluke o eko taksi za privredne subjekte koji utiču na životnu sredinu opštine Odžaci, kao i za pravna lica i preduzetnike, odnosno zakupce zemljišta za obavljanje poslovne delatnosti na teritoriji opštine Odžaci.

Najnovijim izmenama,  drugim po redu, predviđa se da će se visina eko takse za navedene pravne subjekte utvrđivati i naplaćivati tek od sledeće godine.Na taj način, ukida se čak i onih 0,04 odsto.

Od potencijalnih 20 miliona nula

HipolPo podacima Agencije za privredne registre Hipol je 2013. godine imao poslovni prihod od 5,1 milijardi  dinara.

Da se na Hipol primenila prvobitna odluka o eko taksi, opštinski budžet u Odžacima prihodovao bi godišnje 20,4 miliona dinara.

Da se primenila odluka od 0,04 odsto, ta firma bila bi dužna da uplati na račun opštine 2,1 milion dinara.

Ovako, Hipol, koji je u registru izvora zagađivanja životne sredine, i koji vodi direktor koji je ujedno i odbornik SNS koja je i izglasala promenu odluke, oslobođen je plaćanja ekološke takse, najranije do početka sledeće godine, kada treba da se utvrdi (opet) i iznos za plaćanje po tom osnovu.

Socijalna odgovornost: sponzorisanje sportskih klubova

Na zvaničnom sajtu Hipola u odeljku „Socijalna odgovornost“ navodi se da je to važan element poslovne strategije te firme.

Kada je reč o socijalnoj odgovornosti, u Hipolu ističu investiranje u zaposlene, njihovo zdravlje i sigurnost. Na sve to, međutim, Hipol obavezuje Zakon o radu Republike Srbije u delu „Prava zaposlenih“.

U Hipolu dodaju i da su sponzori lokalnih sportskih klubova i kulturnih manifestacija.

U nastavku opisa socijalne odgovornosti slede „lingvističke poslastice“ kao što su: “ Na zadovoljstvo svojih kupaca, Hipol ne smatra kvalitet problemom koji treba rešiti“.

Jer i zdrav vazduh je ulaganje u sredinu

Hipol vlasnistvoNa stranačkoj konferenciji na ovu temu obratio se i odbornik SNS i direktor Hipola Pavel Petrović.

Na njoj se moglo saznati da je Petrović, pored svega, i predsednik lokalnog Saveta za budžet koji je pre parlamenta razmatrao, kako je on formulisao, „prolongiranje“ plaćanja eko takse.

Petrović je ocenio da to što su najveći privredni subjekti u Odžacima oslobođeni plaćanja naknade za zaštitu i uređenje životne sredine do sledeće godine za opštinski budžet neće značiti manji priliv sredstava.

„Finansijski efekat za opštinu će biti isti ukoliko ti privredni subjekti sredstva namenjena za plaćanje eko takse preusmere za novo zapošljavanje“, rekao je novinarima Petrović.

On je novinarima podelio rezultate poslednjeg merenja emisije zagađujućih materija u kojima se vidi da su izmerene vrednosti štetnih materija koje se emituju u vazduh iz postrojenja Hipola u dozvoljenim granicama.

Ono što nije demantovano na ovoj konferenciji za novinare jeste kritika opozicije da su upravo u Hipolu zaposlene supruge predsednika Skupštine Odžaka i šefa odborničke grupe SNS u toj opštini.

Žana Majski

Podelite ovu stranicu!