Odžaci: Ekolozi traže poništavanje odluke o eko taksi

17 sep 2014

Iz objašnjenja opštinskih čelnika proizilazi da su građani Odžaka društveno neodgovorni

Ekološki pokret Odžaka tražio je danas od predsednika opštine Odžaci Gorana Đakovića i članova Opštinskog veća da predlože poništavanje poslednje dopune odluke o eko taksi, kojom se za fabrike i zagađivače odlaže naplaćivanje te takse sve do sledeće godine. Lokalna samouprava je, u isto vreme, nastavila eko taksu da naplaćuje građanima Odžaka.

U predlogu odžačkih ekologa, koji je potpisao predsednik tog pokreta Ivica Ćirić, ukazuje se da je napravljen proceduralni propust jer nije zatraženo mišljenje Zelenog saveta, što je obaveza lokalne skupštine.

„Ekološki pokret Odžaka je pokušao da na korektan i miran način, bez prevelikog učešća javnosti, preko Zelenog saveta ispravi ovu grešku, ali je deo članova Zelenog saveta iz vlasti glasao protiv predloga Ekološkog pokreta Odžaka da se pomenuta odluka poništi i procedura iznova ponovi, čime su kao članovi vladajuće većine pokušali da daju legitimitet pogrešno donetoj odluci skupštine Odžaka“, navodi se u inicijativi tog pokreta.

U njoj se traži i ponavljanje celog postupka.

Odzaci SOOdžački ekološki pokret ocenio je da najveću odgovornost za donošenje pogrešne odluke snosi Rajko Popović, jer je kao resorni član Opštinskog veća i kao predsednik Zelenog saveta, kako se navodi, morao i na sednici Opštinskog veća i na samoj sednici skupštine da upozori da se odluka donosi bez mišljenja Zelenog saveta, što se kosi sa propisima.

„Još veća mu je greška što glasanjem na sednici Zelenog saveta i dalje insistira na davanju legitimiteta u suštini, iz proceduralnih razloga, pogrešno donetoj odluci skupštine Odžaci“, upozorili su odžački aktivisti.

U predlogu koji je upućen opštinskim čelnicima poručuje se da takvim načinom donošenja odluka lokalna skupština isključuje mogućnost da građani iznesu mišljenje o tome da li pojedine firme treba da budu oslobođene plaćanja ekološke takse, a da se građanima ta taksa redovno naplaćuje.

„Za pojedine firme je na konferenciji za novinare rečeno da su ‘društveno odgovorne’, jer finansiraju i ovo i ono, pa su stoga oslobođene plaćanja ove naknade. Po tim objašnjenjima ispada da su građani opštine Odžaci društveno neodgovorni“, zaključili su odžački ekolozi.

Oni su poručili opštinskim funkcionerima da su spremni na drastičnije korake, kao što su podnošenje predstavke Pokrajinskom ombudsmanu ili javno pozivanje građana na bojkot plaćanja ekološke takse, ukoliko ne shvate ozbiljno predlog Ekološkog pokreta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!