Odvojena obeležavanja 70. godišnjice Racije?!

15 jan 2012

Gradska vlasti će Raciju obeležiti 21. januara, a Srpska pravoslavna crkva - 23. januara! I dalje traju rasprave o broju ubijenih i o odgovarajućem mestu za spomenik

Nepunih nedelju dana pre obeležavanja jubilarne, 70. godišnjice od zločina Racije, kada je mađarska vojska u Drugom svetskom ratu u Novom Sadu pobila i pod led Dunava bacila više od 1.300 Jevreja, Srba, Roma i pripadnika drugih nacionalnosti, sećanje na zločin će verovatno još jednom biti obeleženo prepucavanjima između vlasti i Srpske pravoslavne crkve.

Kako je najavljeno, gradske vlasti će komemoraciju povodom obeležavanja 70. godišnjice Racije, održati u subotu, 21. januara.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je najavila da će godišnjicu Racije obeležiti na komemoraciji u ponedeljak, 23. januara, i da će joj najverovatnije prisustvovati i srpski patrijarh Irinej.

Predstavnici Jevrejske opštine Novi Sad najavili su da će prisustvovati obema komemoracijama, a predsednik te opštine Goran Levi potvrdio je novinarima da se tri strane nisu sastale da se dogovore o mogućnosti organizovanja zajedničke komemoracije.

On je pozvao na toleranciju i razumevanje i rekao da zbog žrtava svi moraju da zaborave na stvari koje ih razdvajaju.

Predstavnici SPC najavili su da neće prisustvovati „gradskoj” komemoraciji jer nisu pozvani na vreme, a predstavnici gradskih vlasti kazali su da neće prisustvovati „crkvenom” obeležavanju godišnjice sećanja na ovaj zločin iz januara 1942, jer se crkva bavi „politikanstvom”.

I ranijih godina je u nekoliko navrata bilo nesporazuma između predstavnika gradskih i pokrajinskih vlasti i SPC, prilikom obeležavanja sećanja na žrtve Racije u glavnom gradu Vojvodine.

Ove godine je 4. januara održana zajednička komemoracija u mestu Čurug, u opštini Žabalj, tamošnjim žrtvama Racije. Komemoraciji su prisustvovali bački episkop SPC Irinej, predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, predstavnici lokalnih vlasti u Žablju, kao i predstavnici Memorijalnog društva „Racija 1942.”

U međuvremenu još uvek traju i rasprave oko broja ubijenih u Novosadskoj raciji.

Zvanična verzija je da je tada ubijeno više od 1.300 Novosađana, a istovremeno Memorijalno društvo „Racija 1942.” tvrdi da je u Novom Sadu tada pobijeno oko 4.000 građana.

Raciju je mađarska okupatorska vojska sprovela u januaru 1942. godine, pod izgovorom da partizani pokušavaju da pobune lokalno stanovništvo.

Prema zvaničnim podacima, tada je pobijeno oko 4.000 građana Šajkaške oblasti u Vojvodini, Bečeja i Novog Sada.

Memorijalno društvo „Racija 1942.” tvrdi da je tada pobijeno blizu 13.000 građana Bačke, pozivajući se na podatke mađarskog poslanika Endrea Bajčija Žilinskog iz Drugog svetskog rata, kao i na neka druga istraživanja.

To društvo takođe zahteva da se spomenik žrtvama Racije podigne i na novosadskom kupalištu „Štrand”, na kojem je mađarska vojska organizovala streljanje i bacanje pod led Dunava.

Ovo udruženje smatra da je spomenik „Porodica”, koji se nalazi na novosadskom Keju žrtava racije” podignut na neodgovarajućem mestu.

„Štrand nije samo kupalište, to je stratište našeg naroda! Na žalost, veliki broj današnjih Novosađana, čak i potomaka žrtava to ne zna, jer na Štrandu ne postoji ni jedno obeležje koje bi svedočilo o ovom pogromu”, saopštilo je Memorijalno društvo „Racija 1942”.

Za zločine počinjene u Novosadskoj raciji niko nije odgovarao. Bivši mađartski žandarmerijski kapetan Šandor Kepiro bio je 2011. optužen pa oslobođen optužnice za učešće u organizovanju zločina u Raciji.

Tužilaštvo u Budimpešti spremalo se da podnese žalbu na oslobađajuću presudu Kepiru, ali je on umro prošlog leta, u 97. godini života.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!