Održana protestna šetnja povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića: Nas je ipak više

"Godinu dana kasnije ne zna se ko ga je likvidirao i ko je izgovorio 'smaknite ga'"

16. jan 2019

U zvuke pesme „Vostani Sebie“ protestna šetnja povodom godišnjice od ubistva lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića završena je nešto posle 20 časova večeras ispred Hrama svetog Save na čijem ulazu su građani ostavili sveće, jer im nije bilo dozvoljeno da uđu.

Kolona od desetak hiljada učesnika krenula je u 18 časova sa Studentskog trga, a predvodili su je predstavnici Lokalnog fronta koji su od 12. januara pešačili do Beograda.

Oni su nosili veliki transparent na kome je pisalo „Nas je ipak više“, a u potpisu „Počelo je“ i „Jedan od pet miliona“.

Građani nisu nosili druge transparente, šetali su u tišini, a na Trgu Slavija su upalili sveće i svetla na telefonima.

Među onima koji su šetali bili su neki od članova Ivanovićeve porodice, kao i predstavnici opozicionih političkih stranaka, Boris Tadić, Zoran Živković, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Dušan Petrović, Dragan Šutanovac, Pavle Grbović, Saša Radulović.

Saobraćaj u centralnim gradskim ulicama kuda je prolazila kolona bio je zatvoren.

Tokom šetnje nije bilo incidenata, a nije bilo vidljivo prisustvo policije u uniformama.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta glumac Branislav Trifunović rekao je da je to memorijalna šetnja u čast „čoveka koji je mislio svojom glavom i borio se za mir za mir i zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji“.

„Godinu dana kasnije ne zna se ko ga je likvidirao i ko je izgovorio ‘smaknite ga’, samo smo dobili informacije ko nije“, rekao je Trifunović i ocenio da je u pitanju političko ubistvo.

Šetnju je organizovala grupa „Jedan od pet miliona – Stop krvavim košuljama“ koja subotom organizuje proteste u Beogradu, a sa razglasa su građani pozvani da dođu na sledeći protest u subotu, 19. januara.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred prostorija GI SDP u Kosovskoj Mitrovici, a javnost i dalje nije obaveštena da li je postignut napredak u istrazi tog slučaja.

(Beta, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Potop
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga