Održan antifašistički protest, aktivisti napadnuti kamenom

17 maja 2012

Aktivisti poručili: Smrt fašizmu!

Aktivisti Antifašističke akcije Novog Sada organizovali su danas ispred zgrade novosadskog suda protest zbog presude po kojoj član te organizacije Zoran Petakov treba da ide 100 dana u zatvor jer je uvredio bačkog episkopa Srpske pravoslavne crkve Irineja.

Nepoznati muškarac sa kapuljačom na glavi u jednom trenutku bacio je veliki kamen na aktiviste Antifašističke akcije, koji je srećom samo okrznuo jednu devojku.

Taj muškarac je potom podigao srednje prste obeju ruku u vazduh i pobegao, a policija koja je obezbeđivala skup nije mogla da ga uhvati.

Oko 150 aktivista Antifašističke akcije potom je na stepenicama suda razvilo veliki transparent na kojem je pisalo: „Stop inkviziciji! Antifašizam nije kriminal.”

Oni su nosili i zastave te organizacije, a u rukama su držali papire na kojima je pisalo: „Petakovu – 100 dana zatvora, Pahomiju – sloboda. Pravda?”

Skupu su prisustvovali i predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović, portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov, kao i predstavnici nevladinih organizacija, koji su podržali zahteve antifašista.

Aktivisti su na kraju protesta uzviknuli: „Smrt fašizmu, sloboda Petakovu!“.

Oni su tokom protesta ponovili da presuda Petakovu pokazuje da pravosuđe u Srbiji nije nezavisno.

„Ovako je poslata poruka kako će proći svako ko se drzne da kritikuje crkvu. Ovaj slučaj još jednom potvrđuje spregu između države i crkve”, poručili su antifašisti.

Ocenili su da, sa druge strane, aktivnosti raznih desnoekstremističkih grupa i pokreta koji su „u milosti SPC”, prolaze nekažnjeno uprkos drastičnom kršenju Ustava i povređivanju ljudskih prava.

Petakov je dobio rešenje o izdržavanju kazne zatvora u trajanju od 100 dana jer nije platio 100.000 dinara kazne na koju je osuđen zbog uvrede Irineja.

Petakov je osuđen 2008. godine u nekadašnjem Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu, jer je episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao najodgovornije za širenje desnoekstremističkih ideja unutar crkve i nazvao ih „četiri jahača apokalipse”.

On je tvrdio da ti episkopi aktivno podržavaju određene ekstremističke grupacije u Srbiji, a sud je ovu tvrdnju označio kao uvredu i za tužioca i za sve pravoslavne hrišćane.

I sudija Miroslav Bošnjak tada je rekao da se, kao pravoslavni vernik, oseća uvređenim.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!