Odobreno emitovanje dugoročnih obveznica

07 okt 2011

Komisija za hartije od vrednosti donela rešenje kojim je Novom Sadu odobreno emitovanje dugoročnih obveznica, od kojih je Grad samo na osnovu javnih nabavki uštedeo 4,5 miliona evra

Komisija za hartije od vrednosti donela je danas rešenje kojim je gradu Novom Sadu odobreno emitovanje dugoročnih obveznica za poznatog kupca, rečeno je Beti u Komisiji.

Odobrenje je dato za prvu emisiju dugoročnih, takozvanih municipalnih obveznica, u vrednosti 15 miliona evra. Biće emitovano 15.000 komada tih hartija od vrednosti pojedinačne nominalne vrednosti 1.000 evra.

Kupac obveznica Novog Sada biće Unikredit banka u Srbiji sa kojom je Grad Novi Sad u julu ove godine potpisao ugovor o izdavanju municipalnih obveznica u ukupnoj vrednosti 35 miliona evra.

Član Gradskog veća zadužen za budžet i finansije Živko Makarić izrazio je danas zadovoljstvo što je Komisija za hartije od vrednosti donela rešenje kojim je gradu Novom Sadu odobreno emitovanje dugoročnih obveznica za poznatog kupca.

Uz podsećanje da je ovo prvi put da neki grad u Srbiji finansira značajne infrastrukturne projekte na ovaj način, Makarić je agenciji Beta rekao da je Grad samo na osnovu javnih nabavki na ovaj način uštedeo oko 4,5 miliona evra.

“Tržište nam je u poslednjih mesec dana dalo potpuno za pravo što smo se opredelili za ovakav način finansiranja, jer se pokazao najjeftinijim”, rekao je Makarić i izrazio očekivanje da će većim razvojem tržišta hartija od vrednosti koristi imati i drugi gradovi u Srbiji.

Obveznice će biti izdate na rok od 12 godina, sa godišnjom kamatom od 6,25 odsto. U prve gve godine bivće isplaćivana samo kamata, a u narednih 10 godina i glavnica i kamata.

Kosmisija za hartije od vrednosti će, kada Unikredit banka obavi upis i isplatu obveznica, izdati rešenje o odobrenju izdavanja dugoročnih obveznica Novog Sada i tada će biti moguć njihov upis u Centralni registar hartija od vrednosti.

Makarić je danas najavio da će i preostale dve tranše municipalnih obveznica biti emitovane do kraja godine.

Prva tranša vrednosti šest miliona evra biće namenjena osiguravajućim društvima, dok će preostalih 14 miliona biti iskorišteno za finansiranje radova.

Novi Sad namerava da novcem prikupljenim na ovaj način finansira dva kapitalna infrastrukturna projekta – završetak saobraćajnice Bulevar Evrope i izgradnju 100 kilometara kanalizacione mreže u prigradskim naseljima.

Makarić je danas najavio da će Novi Sad i Beograd sa još nekim gradovima u Srbiji predložiti izmenu Zakona o javnom dugu, koji bi omogućio da i zainteresovani građani kupuju municipalne akcije i daju veći doprinos tom projektu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!