Odbornici štrajkuju glađu u hladnoj skupštinskoj sali

18 Jan 2016

"Da je htelo, ministarstvo je moglo sve da reši za pola sata”; MUP: Pripadnik obezbeđenja koristio biber sprej

Troje odbornika i jedan član Opštinskog veća u Beloj Crkvi stupili su večeras u štrajk glađu, a novoizabrano opštinsko rukovodstvo, čiji izbor oni osporavaju, isključilo im je grejanje u skupštinskoj sali, u kojoj iz protesta spavaju od petka.

“Pošto još uvek nismo dobili odgovore od nadležnog ministarstva, stupili smo u štrajk glađu. Da je htelo, ministarstvo je moglo sve da reši za pola sata”, kazala je agenciji Beta odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine Sandra Ristić.

Zahtevi odbornika koji protestuju su da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu odgovori na prigovore koje su uložili na, kako tvrde, nelegalnu smenu lokalne vlasti u tom mestu koja se desila u petak.

Oni traže i da se utvrdi ko je odgovoran za incidente koji su se desili u petak, kada privatno obezbeđenje nije dopustilo pojedinim odbornicima da uđu u zgradu opštine i kada je korišten i biber sprej.

Načelnik opštinske uprave u tom mestu Tomislav Dmitrović saopštio je danas da agencija za obezbeđenje Fokus protekt, koja je pojedinim odbornicima zabranjivala da uđu u zgradu opštine Bela Crkva u petak, nije imala ugovor o angažovanju sa tom opštinom,

Sandra Ristić je kazala je da je to nedvosmislen dokaz da nije bilo reči ni o kakvom obezbeđenju već o “nasilnicima i batinašima” i dodala da je to dokaz da ministar policije i potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović nije govorio istinu kada je rekao da su na sednicu Skupštine opštine Bela Crkva “naprednjaci” doveli samo svoje odbornike, a ne “batinaše”.

“Ovo nije pitanje politike niti promene vlasti već nasilja, zbog čega svi treba da se plašimo za našu decu”, kazala je Sandra Ristić.

Načelnik Opštinske uprave Tomislav Dmitrović danas je formirao tročlanu komisiju, koja je imala zadatak da sa bravarom obije zaključani kabinet predsednika opštine, kako bi postavila novu bravu i omogućila novoizabranom predsedniku opštine Darku Bogosavljeviću da uđe u kabinet, što se i dogodilo.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički je u odgovoru na dopis koji joj je uputio Stanko Petrović, koji je razrešen funkcije predsednika Opštine Bela Crkva na spornoj sednici, navela da je za postupak izbora ili za razrešenje funkcionera u organima jedinica lokalne samouprave nadležan Upravni sud.

Kori Udovički je dodala da Ministarstvo očekuje da dobije od nadležnih iz Skupštine opštine Bela Crkva sve akte i dokumentaciju vezanu za zakazivanje i održavanje sednice skupštine.

Odbornici koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) i Jedinstvene Srbije (JS) smenili su u petak na vanrednoj sednici opštinsko rukovodstvo u Beloj Crkvi i imenovali Darka Bogosavljevića iz SNS za novog predsednika opštine.

Sednica je održana u zgradi Kulturno-prosvetnog centra, a odbornici DS i LSV joj nisu prisustvovali.

Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je da će, zbog situacije u Beloj Crkvi, tražiti od međunarodne zajednice da zaštiti građane Vojvodine.

MUP: Pripadnik obezbeđenja koristio biber sprej

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije identifikovalo je večeras pripadnika fizičko-tehničkog obezbeđenja Ž.I. (44), koji se sumnjiči da je koristio biber sprej ispred zgrade opštine Bela Crkva, a pre početka sednice skupštine 15. januara.

Kako su saopštili, osumnjičeni je identifikovan na osnovu naknadno dostavljenih snimaka, a o svemu je obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu koje će doneti odluku o daljem postupanju.

“Zbog sumnje da su još neka lica koristila biber sprej pre početka sednice Skupštine opštine Bela Crkva, Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviće rad na ovom slučaju”, dodali su iz MUP-a.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!