Odbornici prekinuli štrajk i protest, nakon odluke ministarstva

19 jan 2016

Sutra u 5 do 12 konferencija za novinare

Odbornici iz Bele Crkve, koji su od sinoć štrajkovali glađu a od petka iz protesta spavali u sali Skupštine opštine, tvrdeći da je vlast u tom mestu nelegalno smenjena, večeras su saopštili da obustavljaju štrajk i protest.

Odbornik Demokratske stranke Željko Crnogorac rekao je za agenciju Beta da su se na taj korak odlučili nakon što ih je Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički obavestila da je to ministarstvo utvrdilo da je smena vlasti bila regularna.

Crnogorac je najavio da će odbornici sutra u 5 do 12 u Beloj Crkvi održati konferenciju za novinare, na kojoj će postaviti brojna pitanja MUP-u Srbije i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

“Nadamo se da ćemo moći živeti u normalnoj državi, u kojoj se sednice skupština neće održavati na način na koji je to urađeno u Beloj Crkvi i u kojoj neće biti nasilja”, rekao je Crnogorac.

Oni traže i da se utvrdi ko je odgovoran za incidente koji su se desili u petak, kada privatno obezbeđenje nije dopustilo pojedinim odbornicima da uđu u zgradu opštine i kada je korišten i biber sprej.

Odbornici koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) i Jedinstvene Srbije smenili su u petak na vanrednoj sednici opštinsko rukovodstvo u Beloj Crkvi i imenovali Darka Bogosavljevića iz SNS-a za novog predsednika opštine.

Sednica je održana u zgradi Kulturno-prosvetnog centra, a odbornici Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine joj nisu prisustvovali.

Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je da će zbog situacije u Beloj Crkvi tražiti od međunarodne zajednice da zaštiti građane Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!