Odbor usvojio odluku o tradicionalnim simbolima Vojvodine

13 mar 2015

Jedino LSV bio protiv

Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine usvojio je danas većinom glasova odluku da se, pored zvaničnog grba i zastave Vojvodine, ubuduće paralelno ističu i tradicionalni grb te pokrajine iz 19. veka, kao i srpska trobojka.

Za odluku su glasali predstavnici svih stranaka u Skupštini Vojvodine, sem članova Odbora iz Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Član Odbora Dušan Jakovljev iz LSV podsetio je da ta stranka nije glasala ni za izmenjeni Statut Vojvodine upravo zbog odredbe o grbu i zastava i dodao da će pokrajinski poslanici LSV glasati protiv ovog predloga i na sednici Skupštine Vojvodine.

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Orlović, kao jedan od predlagača inicijative, izrazio je zadovoljstvo zato što će se, pored zvaničnog, ubuduće isticati i tradicionalni grb Vojvodine iz vremena „srpskog vojvodstva“ iz 1848. godine, kada je Vojvodina bila deo Austrougarske Monarhije, kao i srpska trobojka.

Inicijativu je, zajedno sa Orlovićem, podneo i pokrajinski poslanik Branislav Ristivojević.

Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor rekao je da su Mađari i Srbi 1848. godine bili na različitim stranama, ali je dodao da to ne znači da i danas treba da budu na različitim stranama.

On je rekao da će zbog toga pokrajinski poslanici SVM glasati za predložene tradicionalne simbole.

Pokrajinski poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Galić rekao je da će ta stranka glasati za ovu odluku.

„Ovim smo hteli da poručimo da Vojvodina ima dičnu tradiciju i korene među ugarskim Srbima i njihovom vekovnom snu o pripajanju matici Srbiji“, poručio je Galić.

O odluci Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine pokrajinski poslanici će odlučivati na sednici u utorak, 17. marta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!