Od Segedina do Subotice za dva sata

07 okt 2011

Vojvođanski sekretar za privredu Ištvan Pastor ocenio da je stanje železničkog transporta unutar regije DKMT sramotno i da će uskoro biti završena studija izvodljivosti pruge od Segedina do Baje

Do kraja novembra 2011. biće završena studija izvodljivosti međunarodne železničke pruge Segedin-Reska-Horgoš-Subotica-Čikerija-Bačalmaš-Baja, najavio je danas vojvođanski sekretar za privredu Ištvan Pastor.

Pastor je na predstavljanju projekta koji zajednički realizuju Evroregionalna razvojna agencija DKMT iz Segedina i Pokrajinski sekretarijat za privredu, rekao da je stanje železničkog transporta unutar regije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa “sramotno” i da je to glavni razlog što se pristupilo realizaciji ovog projekta.

“Iako između Segedina i Subotice ima svega 40 kilometara, potrebno je više od dva sata da se železnicom pređe ta deonica. Ovaj projekt govori o tome da takvu situaciju želimo da promenimo”, rekao je Pastor i izrazio nadu da će i sama izgradnja pruge biti finansijski podržana.

Izrada studije izvodljivosti poverena je beogradskoj firmi COWI i realizuje se u okviru programa prekogranične saradnje IPA koji se finansira sredstvima Evropske unije, dok je ukupna vrednost projekta oko 330.000 evra.

Cilj projekta je povezivanje putem TEN-T evropske železnice transverzale regiona Crnog mora (luka Konstanca) sa severnojadranskim lukama (Rijeka, Trst, Kopar) i povezivanje dve prekogranične regije Mađarske i Srbije.

Savetnik generalnog direktora Železnica Srbije Milan Vučinić rekao je da je pruga od Segedina do Baje izgrađena još 1885. godine, u vreme kada je Vojvodina imala jednu od najgušćih železničkih mreža u Evropi, ali je 1948. prekinuta na granici dve zemlje i delimično demontirana u dužini od oko 25 kilometara.

“U Mađarskoj danas veliki problem predstavlja to što od Segedina do Baje nema direktne železničke veze, dok bi Srbiji ta veza bila od izuzetnog značaja, jer se preko Baje odvija značajan promet roba”, rekao je Vučinić.

On je ocenio da bi izgradnja pruge Segedin-Reska-Horgoš-Subotica-Čikerija-Bačalmaš-Baja bila od velikog značaja i zbog toga što u regiji DKMT, u kojoj živi 6,5 miliona stanovnika, nema nijedne poprečne železničke mreže.

Direktorka Evroregionalne razvojne agencije DKMT Ana Čokaši Ester (Anna Csokasi Eszter) rekla je da je izuzetno važno da se na studiju izvodljivosti skrene pažnja Evropske unije, zbog čega će biti organizovana promotivna vožnja postojećom prugom.

Prema njenim rečima, zvaničnici EU, Mađarske i Srbije, kao i predstavnici železnica obe zemlje, biće u prilici da u jednom danu pređu deonicu od Segedina preko Subotice, do Baje u dužni od 140 kilometara, za šta će im biti potreban skoro ceo dan.

“Nadam se da će promotivno putovanje otvoriti oči onima koji odlučuju i da ćemo dobiti sredstva iz fonda TEN-T za realizaciju projekta”, rekla je Ana Čokaši Ester.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!