Od petka Tamburica fest na Petrovaradinskoj tvrđavi

13 Jun 2012

Od 21 čas počinje takmičarski program, a posle toga nastupaju poznati tamburaški ansambli i pevači, sve do ranih jutarnjih časova

Peti svetski tamburaški festival “Tamburica fest” počinje u petak na Petrovaradinskoj tvrđavi, a do nedelje će na njemu nastupiti tamburaši iz čitavog regiona, ali i iz SAD, Rusije, Italije, Grčke i Austrije.

U revijalnom delu festivala nastupiće Zvonko Bogdan, Jelena Rozga i Željko Joksimović.

Svako veče festivala, od 21 čas počinje takmičarski  program, a posle toga nastupaju poznati  tamburaški ansambli i pevači, sve do ranih jutarnjih časova.

“Festival afirmiše tamburašku muziku i tamburicu kao instrument i ima za cilj da čuva naše običaje, kulturu, tradiciju. Festival se vraća na Petrovaradinsku tvrđavu, kao nekad, kada su umilni zvuci tamburice Janike Balaža i ‘Osam tamburaša’ krasili zidine ‘Gibraltara na Dunavu’”, naveli su organizatori.

Na festivalu će nastupiti i čuveni ruski ansambl “Bratina” iz Moskve, koji su poznati i po učešću u čuvenom filmu Nikite Mihalkova, “Sibirski berberin”.

Iz Grčke dolazi “Posejdon”, iz Italije, “Moreska Nova” sa plesačkim spektaklom na bini, iz SAD ansambl “Romansa”, iz Hrvatske klapa “Volosko” i orkestar “Dijako” a domaćin im je čuveni novosadski sastav “Apsolutno romantično”. Nastupaće i poznati tamburaški orkestri “Zorule” i “Ravnica”.

Stručni žiri čine Zoran Mulić i Budimir Stojanović iz Srbije, Mark Fori iz SAD, Franjo Batorek iz Hrvatske i Spomenko Guzijan iz Bosne i Hercegovine.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i Vlade Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!