Obnovljen mural Zoranu Đinđiću u centru Beograda

12 mar 2018

"Radi ono šta misliš da je ispravno a ne ono što većina misli da treba"

Predstavnici organizacije Čuvari Starog grada, Demokratske stranke, Nove stranke i Socijaldemokratske stranke obnovili su danas u Beogradu mural sa likom premijera Zorana Đinđića, koji je ubijen na današnji dan pre 15 godina.

Mural je prvobitno bio naslikan na platou kod Filozofskog fakulteta u Beogradu, ali su ga nepoznati počinioci narednog dana prekrečili.

Predstavnik organizacije Čuvari Starog grada Uroš Marković rekao je da već 15 godina traje borba za Đinđićevo nasleđe dok njegova zaostavština polako umire i da su dokazi za to brojni i svuda oko nas.

„U medijima se vodi kampanja da se Legija i Zmija (Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović) proglase herojima i žrtvama a Đinđić za izdajnika. Dokaz za to je i spomenik koji služi da aktuelna vlast okaje bivše grehe i olakša savest“, rekao je Marković.

On je dodao da ta organizacija neće dozvoliti da se tako ubiju i ideje Zorana Đinđića.

„Mi prihvatamo njegov moto – kada kreneš u preticanje, dodaj gas. Radi ono šta misliš da je ispravno a ne ono što većina misli da treba“, rekao je on.

Predstavnik Demokratske stranke Balša Božović rekao je da su mural posvećen Zoranu Đinđiću prekrečili oni koji smatraju da u Srbiji treba da pobede laž i lopovluk i da mladi treba da odu iz zemlje.

„Danas smo simbolično pokušali da zaštitimo Zoranovo nasleđe ponovnim crtanjem murala i njegovom zaštitom, da više niko ne može lako da ga pokvari. Jer koliko god da je onih koji rade stvari u suprotnosti sa normalnim, uvek ima više nas koji ćemo se potruditi da to ispravimo“, rekao je Božović.

Predstavnik Nove stranke Aleksandar Milivojević rekao je da su se danas tu okupili sa željom da pokažu da ideje Zorana Đinđića i dalje žive kroz mlade tih stranaka i da se za njih vredi boriti.

„Pre nekoliko nedelja nacrtan je ovaj mural u Zoranovu čast a onda su ga prekrečili oni kojima je i sama reč čast misaona imenica“, rekao je Milivojević.

Premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. u dvorištu Vlade Srbije.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!