Objavljena selekcija ovogodišnjeg Sterijinog pozorja

19 mar 2018

"Pozorišta, kao i obično, dele sudbinu zemlje u kojoj stvaraju"

Selektor Sterijinog pozorja Boško Milin odabrao je devet predstava u selekciji nacionalne drame za ovogodišnje 63. Sterijino pozorje, saopšteno je danas iz Pozorja.

U konkurenciji će biti “Carstvo nebesko”, u režiji Jerneja Lorencija, Narodnog pozorišta i Bitef teatra iz Beograda, “Ožalošćena porodica” Branislava Nušića, u režiji Milana Neškovića, Teatra „Fjodor Volkov“ iz Jaroslava u Rusiji, “Jami distrikt” Milene Bogavac, u režiji Kokana Mladenovića, Bitef teatra, Centra za kulturu Tivat, Festivala MASZK iz Segedina i Think Tank studija iz Novog Sada.

U konkurenciji će biti i “Švajcarska” Petra Mihajlovića, u režiji Milana Neškovića, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, zatim “Kepler 452-B” Tijane Grumić, u režiji Juga Đorđevića, Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja, kao i “…I ostali” Maše Radić, Mine Ćirić, Nede Gojković, Galine Maksimović, a u režiji Stevana Bodrože, Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Beograda.

Selektor je izabrao i “Hajku na vuka” Ognjena Obradovića, u režiji Nataše Radulović, Šabačkog pozorišta, “Svedobro” Stevana Vraneša, u režiji Nemanje Rankovića, Narodnog pozorišta iz Užica, te “Utopljena duša”, Aleksandra Jugovića, u režiji Bobana Skerlića, Beogradskog dramskog pozorišta.

U selekciji “Krugovi” publika će, po izboru selektora, imati prilike da vidi dramska dela koja su izvedena na scenama “u bliskom regionu”.

Reč je o predstavama “Ljudi od voska”, Mate Matišića, u režiji Januša Kice, Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, zatim “Črna mati zemla” Kristijana Novaka i rediteljke Dore Ružđak Podolski, Zagrebačkog kazališta mladih, “Zid, jezero” Dušana Jovanovića, poslednjeg laureata Sterijine nagrade pre raspada Jugoslavije, u izvođenju Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, u režiji Miloša Lolića.

Selektor Boško Milin je u saopštenju za javnost naveo da pozorišta, “kao i obično”, dele sudbinu zemlje u kojoj stvaraju.

“Pored smanjenog broja premijera, desilo se nešto neočekivano – smanjen je broj dela postavljenih po principu izbegavanja rizika od publici nepoznatih imena. Sva ostala i preostala mesta zauzeli su mladi pozorišnici profesionalno posvećeni pisanju dramskih tekstova”, naveo je Milin.

Kao predstavu u čast nagrađenih selektor je preporučio “Ulicu usamljenih automobila” Zorana Pešića-Sigme, u režiji Đurđe Tešić i izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša.

Reč je o pobedničkom tekstu sa Konkursa Sterijinog pozorja 2017, koji je realizovan u koprodukciji sa niškim teatrom.

“Na taj način ostvaruje se plemenita namera Sterijinog pozorja da u svakom smislu doprinese razvoju i plasmanu domaćeg dramskog teksta”, objasnio je Milin.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!