Objavljen tender za projekat puta od Temišvara do Rume

23 Mar 2009

Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine objavio je danas tender za izradu studije opravdanosti i generalnog projekta za…

Auto-put takozvaniFond za kapitalna ulaganja Vojvodine objavio je danas tender za izradu studije opravdanosti i generalnog projekta za izgradnju puta Temišvar-Novi Sad-Ruma.
Kako se navodi u oglasu objavljenom u listu Politika, tender će biti otvoren 30 dana od objavljivanja u Službenom glasniku.
To je drugi javni poziv za izradu studije opravdanosti i generalnog projekta za put Temišvar-Novi Sad-Ruma. Prvi tender Fond za kapitalna ulaganja bio je raspisan u januaru 2009. godine, ali je on poništen nakon isteka roka od 30 dana zbog nepotpunih ponuda.
Projekat izgradnje magistrale iz pravca Temišvara preko srpsko-rumunskog prelaza Međa, Zrenjanina, Novog Sada i tunela kroz Frušku goru, do Rume i autoputa Zagreb-Beograd najavio je jesenas pokrajinski premijer Bojan Pajtić.
Prema oceni Izvršnog veća, izgradnjom tog državnog puta Vojvodina bi se značajnije uključila u evropsku mrežu puteva, a omogućio bi se i razvoj privrede i putne mreže.
S obzirom na to da projekat predviđa izgradnju tunela kroz Frušku goru, nacionalni park bi time postao zaštićeniji od zagađenja, čime bi i turizam dobio značajniju ulogu.
Ta saobraćajnica spojila bi Koridor 4, koji ide kroz Rumuniju, i panevropski Koridor 10, koji prolazi kroz Srbiju. Time bi se saobraćaj iz severozapadne Evrope prema jugu kontinenta prebacio na koridor koji prolazi preko Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!