Obeležje na rodnoj kući Radomira Konstantinovića

27 mar 2015

Znak koji će nas podsećati na čoveka koji je, možda, ovde slučajno rođen, ali koji nije slučajno živeo i radio

Povodom rođendana Radomira Konstantinovića, na njegovoj rodnoj kući u Subotici svečano je otkrivena spomen- ploča sa bareljefom.

Radomir Konstantinović bio je novinar, pesnik, član Akademije nauka Bosne i Hercegovine i jedan od najeminentnijih filozofa ne samo u Srbiji već i zemljama regiona. Subotica je njegov rođendan obeležila postavljanjem spomen- ploče bareljefa na rodnoj kući u Zmaj Jovinoj ulici broj 17, čiji je autor Konstantinovićeva udovica Milica.

„To je bareljef koji je rađen na osnovu Radetove fotografije iz mlađih dana. Ja sam to radila poslednje godine njegovog života i on ga je video dok je još bio u plastelinu. Nažalost, odliven u bronzi nije video. Ovo je drugi odlivak, prvi je kod nas u kući“, kaže dr Milica Konstantinović, dodajući da Konstantinović nije bio onako ozbiljan čovek kao što izgleda na fotografijama. „On je bio jako duhovit i umeo je da se šali i govorio je da je ovaj bareljef prilično romantičan i da ja njega gledam „bajronovski“.

Spomen ploču svečano su otkrili Konstantinovićev prijatelj, književnik Oto Tolnai i Radivoj Cvetićanin, direktor lista „Danas“

„Citirao sam jednog našeg značajnog pisca koji je rekao da je Radomir Konstantinović danas najznačajniji pisac srpske književnosti i kulture. Značaj ovog bareljefa i spomen-ploče koja je postavljena na njegovu rodnu kuću je u tome što se stavlja jedan trajni beleg ne samo gde je pisac rođen nego i o njegovom značaju“, rekao je Radivoj Cvetićanin, direktor lista „Danas“.

Svečanom otkrivanju spomen – ploče Radomiru Konstantinoviću prisustvovao je i Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

„Radomir Konstantinović je izuzetno značajan filozof, jedan od najvećih srpskih filozofa, izuzetno je značajna njegova poruka. Drago mi je što se ovo dešava u Subotici, u jednom multietničkom gradu, a čini mi se da svi mnogo veću pažnju moramo da obratimo na njegove poruke u ova smutna vremena“, ocenio je Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova

Postavljanju spomen-obeležja na rodnoj kući autora „Filozofije palanke“, prethodila je sednica Saveta za obeležavanje intelektualnog nasleđa Radomira Konstantinovića na čelu sa dr Latinkom Perović, čija je to i bila inicijativa.

„Subotica i svi mi postavljamo jedan znak koji će nas podsećati na ovog čoveka koji je, možda, ovde slučajno rođen, ali koji nije slučajno živeo i radio“, izjavila je profesor dr Latinka Perović, predsednica Saveta za obeležavanje intelektualnog nasleđa Radomira Konstantinovića.

Prošle godine, na treću godišnjicu njegove smrti, u Subotici su ustanovljeni „Dani Radomira Konstantinovića“ u okviru kojih će biti izdata njegova sabrana dela, svake godine dodeljivaće se nagrada „Biće i jezik“, a svake druge i međunarodno priznanje s njegovim imenom.

Pored Subotice, manifestacije u njegovu čast biće održavane i u Beogradu, Zrenjaninu i Kikindi, a pored Radio Beograda, lista „Danas“ i časopisa „Rukovet“, njihov medijski pokrovitelj biće i Radio-televizija Vojvodine.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!