Obeležavanje stogodišnjice od smrti Nadežde Petrović

02 apr 2015

Projekcija dokumentarnog filma, naučni skup i izložba posvećena slikarki

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog iz Novog Sada organizovaće u subotu filmsko veče posvećeno stogodišnjici od smrti slikarke Nadežde Petrović (1873-1915).

Publika će biti u prilici da se kroz dokumentarnu emisiju o Nadeždi Petrović, a zahvaljujući saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Programskog arhiva Radiotelevizije Srbije, upozna sa životom i stvaralaštvom najznačajnije srspke slikarke iz prve polovine 20. veka.

Kao jedan od vidova obeležavanja 100 godina od njene smrti, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u oktobru će organizovati i Naučni skup posvećen Nadeždi Petrović.

Godišnjica će biti obeležena i objavljivanjem prepiske Nadežde Petrović iz porodične zaostavštine, kao i iz Narodnog muzeja u Beogradu, Moderne galerije Ljubljana, Meštrovićeve galerije u Zagrebu i privatnih kolekcija.

Revolucionarno za svoje vreme, visokih umetničkih dometa, slikarstvo Nadežde Petrović je svojim avangardnim karakterom ugrađeno u same korene srpske moderne, navodi se u saopštenju za javnost iz Spomen-zbirke Pavle Beljanski.

Pavle Beljanski je u svoju kolekciju uvrstio 14 ulja na platnu Nadežde Petrović, a pojedine slike kao što su Resnik (1905), Beogradsko predgrađe (1908), Anđa (1906), Guslar (1906), Jaša Tomić (1910) i Ksenija Atanasijević (1912), prikazane su i u dokumentarnoj emisiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!