Vojvođanski klub: Vučić i SNS pribegavaju Musolinijevim metodama

16 apr 2015

Crnokošuljaši i paramilicijske snage kao sredstvo za uvođenje diktatura

Nevladina organziacija Vojvođanski klub optužila je danas Srpsku naprednu stranku (SNS) i njenog predsednika Aleksandra Vučića da političke neistomišljenike tretiraju kao neprijatelje i da pribegavaju sistemskim pokušajima nasilne promene vlasti na lokalnom nivou u Srbiji, koji podsećaju na fašizam.

“Uprkos manipulativnom ubeđivanju da je aktuelna koaliciona vlast, na čelu sa SNS, usmerena na ostvarivanje demokratskih principa i ‘odanost evropskim integracijama’, činjenica je da upravo gospodin Vučić i njegovi najbliži saradnici već mesecima stvaraju atmosferu ‘progona veštica’ u kojoj niko nije bezbedan”, ocenio je Vojvođanski klub u saopštenju za javnost.

Ta nevladina organizacije je navela da događaji u opštini Inđija “posebno plaše”, jer predstavljaju ozbiljno narušavanje demokratskih principa i vladavine prava, bez kojih nema ni demokratije.

“Poseban problem predstavlja činjenica da je cilj primene nasilja ponovo bila promena vlasti u jednoj vojvođanskoj opštini. Kako takva praksa prestaje da bude ‘slučaj’ i postaje sistem, neodgovorno je ne prisetiti se sličnih primera iz istorije. Najpoznatije je, svakako, Musolinijevo osvajanje vlasti ‘u lokalu’, uz pomoć crnokošuljaša koji su zastrašivali, ucenjivali, pretili i prebijali viđenije građane i tako dobiljali izbore u mnogim gradovima Italije”, piše u saopštenju.

Vojvođanski klub je optužio Vučića da “nastupa kao privatni vlasnik svega što čini Srbiju” i uputio apel domaćoj i međunarodnoj javnosti da obrate pažnju na dešavanja u Srbiji i da se suprotstave politickcom nasilju.

“Političko nasilje mora biti zaustavljeno, jer kad se u nasilne izbore krene organizovano, sa crnokošuljašima i paramilicijskim snagama, to je samo korak od uvođenja diktature kojoj je istorija dala jasno i prepoznatljivo ime”, ocenjuje se u saopštenju.

„Mi ne bismo da se takva diktatura uvodi u višenacionalnu Vojvodinu. Mi bismo da se u Vojvodini poštuju demokratski principi, a ne ‘vladavina jednoga’. Posebno ne onoga čiji su najbliži saradnici Vojvođanima nudili sendviče i beplatan prevoz u jednom pravcu”, ističe se u saopštenju za javnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!