NVO traži da se otkaže promocija Šljivančaninove knjige

12 Oct 2017

"Institucije države Srbije ponovo staju u odbranu zločinačke politike devedesetih"

Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je danas od predsednika beogradske opštine Čukarica Srđana Kolarića da hitno otkažu promociju nove knjige haškog osuđenika i bivšeg oficira JNA Veselina Šljivančanina, koja je zakazana u Kulturnom centru te opštine.

“Nudeći Šljivančanina kao kulturni i moralni uzor, bez i malo stida gazeći po ko zna koji put po žrtvama zločina na Ovčari, institucije države Srbije ponovo staju u odbranu zločinačke politike devedesetih. Zbog dužnosti koju imamo prema budućim generacijama i odgovornog odnosa prema formalno proklamovanoj politici pomirenja u regionu, sve institucije Srbije, pa tako i gradske opštine, u obavezi su da naprave otklon od ratnih zločinaca”, navodi se u saopštenju.

Šljivančanin će svoju četvrtu knjigu “U službi otadžbine” predstaviti u petak, 13. oktobra u Kulturnom centru opštine Čukarica.

Ta nevladina organizacija navela je da je Šljivančanin, kao major JNA zadužen za bezbednost u Gardijskoj brigadi, bio osuđen na 10 godina zatvora za pomaganje i podržavanje mučenja zarobljenih hrvatskih vojnika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 1991. godine.

“To je jedina istina o kojoj danas možemo da govorimo kada je u pitanju delo Veselina Šljivančanina. Umesto institucija koje dopuštaju ovakve tribine, Srbiji su potrebne one koje poštuju sudski utvrđene činjenice, spremne da se jasno distanciraju od ratnopropagandnih manifestacija, preuzimajući odgovornost za doprinos miru i stabilnosti u zemlji i regionu. Talas slavljenja ratnih zločinaca mora biti alarm za sve progresivne snage ovog društva da odlučno i jasno pokažu da najveći patriotizam prema ovoj zemlji predstavlja poštovanje žrtava i osuda zločinaca, a ne njihovo veličanje”, navodi se.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!