NVO traže uključivanje u izradu novog Zakona o dobrobiti životinja

25 mar 2015

Organizacije su se za pomoć obratile Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom

Nekoliko organizacija civilnog društva upozorilo je danas na netransparentnu izmenu Zakona o dobrobiti životinja i poručilo da je neophodno njihovo uključivanje u proces izmene regulative.

U saopštenju koje su potpisale organizacije Link plus, Nada za životinje – Riska i Feniks ocenjuje se da izmena Zakona o dobrobiti životinja zahteva širok konsultativni proces.

Te organizacije su zahtevale od Uprave za veterinu da im što pre dostavi Nacrt Zakona, kako bi na vreme dostavile svoje komentare. Međutim, iz Uprave su poručili da taj dokument još uvek nije adekvatan za diskusiju.

„Prema informacijama kojima raspolažemo, izmena ima i u odredbama koje se odnose na kućne ljubimce i napuštene kućne ljubimce iako to nije bilo predviđeno jer svaka država članica Evropske unije određuje pravila u ovoj oblasti. Uprava za veterinu nas je ranije obavestila da u navedenoj oblasti neće biti izmena“, piše u saopštenju.

NVO su istakle da su se, zajedno sa još 25 organizacija koje žele da se uključe u izradu novog Zakona, obratile za pomoć Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom.

U saopštenju se podseća i da je uključivanje organizacija civilnog društva u proces izmene regulative u skladu sa Smernicama za uključivanje organizacija civilnog društva u proces donošenja propisa, kao i sa najnovijom Rezolucijom Evropskog parlamenta u kojoj je izražena zabrinutost zbog usvajanja zakona po hitnom postupku i koja sadrži preporuku za veće uključivanje civilnog društva u proces integracija, dakle usklađivanja propisa.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!