NVO traže dan sećanja na ubijene žene

17 Oct 2016

Prikupljanje potpisa za peticiju kojom se traži da 18. maj u Srbiji bude proglašen Danom sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja

“Autonomni ženski centar”, Mreža “Žene protiv nasilja” i Udruženje žena “Peščanik” prikupljaju potpise za peticiju kojom se traži da 18. maj u Srbiji bude proglašen Danom sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja, prenela je danas Radio-televizija Vojvodine.

Datum je izabran kao dan sećanja na sedam žena koje su ubijene u roku od 72 sata, 16, 17. i 18. maja 2015 u Srbiji. Ubili sui h, ili partneri, ili drugi muški članovi porodice.

Od početka godine do danas u Srbiji je ubijeno 25 žena. Organizatorke panela kojim je otpočelo prikupljanje potpisa kažu da je moguće da ovaj broj nije konačan, s obzirom na to da su mediji jedini izvor informacija o ovoj vrsti zločina. Dodaju da država već 25 godina pokazuje nemoć da se suoči sa ovim problemom i reši ga na adekvatan način.

Kancelarija ombudsmana sastavila izveštaj koji, između ostalog, sadrži i podatke o radu ustanova za socijalnu zaštitu sa ženama žrtvama nasilja. Izveštaj nije pokazao veliku ažurnost zaposlenih u centrima.

Za rad sa ženama žrtvama nasilja često nisu obučeni ni zaposleni u policiji i sudovima. Neke mere, kao što su zabrane približavanja žrtvi i daljeg uznemiravanja se izriču, ali se njihova primena ne proverava.

Na sajtu Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu objavljeni su podaci prema kojima su centri, tokom prošle godine, zabeležili preko 18.700 prijava porodičnog I partnerskog nasilja, dok je iz porodica izdvojeno svega preko 570 žrtava nasilja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!