NVO protiv seče kestenova u Bačkoj Palanci

01 Mar 2014

Zelene površine se zamenjuju parkinzima

Nevladina organizacija Zelena patrola protestovala je danas zbog odluke opštinskih vlasti u Bačkoj Palanci da se poseče 105 stabala kestena u jednoj aleji u tom gradu.

Zelena patrola je u saopštenju za javnost navela da je taj drvored zasađen 1964. godine a Bačka Palanka je po njemu bila prepoznatljiva, i pozvala građane da potpišu elektronsku peticiju za zaštitu tog drvoreda, koja se nalazi na sajtu www.peticije24.com.

Ta nevladina organizacija je navela da je ovaj drvored u funkciji zaštite životne sredine i povećanja estetskog kvaliteta gradskog pejzaža.

Zelena patrola odbacila je argumente lokalnih vlasti, koje su prvo saopštile da je drvored dostigao biološku starost, a potom i da je drveće bolesno.

“Ovo naravno nije tačno. Nikakav plan ozelenjavanja ne postoji, drveće se seče ili drastično orezuje…, a zelene površine se zamenjuju parkinzima. Mnogi građani Bačke Palanke su zabrinuti i osećaju se bespomoćno”, upozorava se u saopštenju za javnost.

Zelena patrola je podsetila da su pre nekoliko godina opštinske vlasti naložilo drastično orezivanje platana u Ulici Kralja Petra i dodala da će takav postupak skratiti životni vek tih platana.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!