NVO: Promena imena Zrenjanina može da naruši međuetničke odnose

13 mar 2018

"Iskustvo iz devedesetih godina pokazuje da neodgovorni pojedinci i organizacije u kratkom vremenskom periodu mogu jednu mirnu i tolerantnu sredinu da pretvore u haos”

Šest udruženja građana iz Zrenjanina uputilo je danas otvoreno pismo najvišim državnim i pokrajinskim funkcionerima u kojem su upozorili da insistiranje da naziv tog grada bude promenjen u Petrovgrad može destabilizovati etničke odnose u Vojvodini.

“Zahtevamo da preduzmete sve mere koje su u vašoj nadležnosti kako predstojeću stogodišnjicu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji ne bi iskoristile desničarske političke organizacije za izazivanje nacionalne netrpeljivosti u Vojvodini. Iskustvo iz devedesetih godina pokazuje da neodgovorni pojedinci i organizacije u kratkom vremenskom periodu mogu jednu mirnu i tolerantnu sredinu da pretvore u haos”, upozorili su u otvorenom pismu.

Naveli su da je Zrenjanin multietnički grad, u kojem, pored većinskih Srba, žive i Mađari, Rumuni Slovaci, Romi i pripadnici drugih naroda.

“Javna simbolika u etnički i verski složenim sredinama ne sme pripadati samo jednoj nacionalnoj grupi i samo jednoj tradiciji, ona mora voditi ka povezivanju različitosti u jednu zajednicu”, navodi se u pismu.

Dodali su da je naziv Zrenjanin simbol antifašističke borbe, koja je jedna od najvećih tekovina civilizacije i prihvatljiv je svim narodima već više od 70 godina.

Istakli su da o nazivu grada moraju da odluče njegovi stanovnici i upozorili da će, ukoliko se bude postupalo drugačije, odgovornost za štetne posledice snositi najviši državni organi.

Naveli su da su inicijativu za promenu imena Zrenjanina pokrenuli grupa lokalnih tajkuna i nekoliko organizacija, uz podršku akademika Matije Bećkovića i Vasilija Krestića, kao i da se pokretači inicijative protive održavanju referenduma o promeni naziva, što ukazuje da oni smatraju stanovnike Zrenjanina “nedoraslim da sami donesu odluku o tome kako bi grad trebalo da se zove”.

Podsetili su da je 1992. godine održan referendum na kome se većina birača koji su glasali opredelila da se zadrži naziv Zrenjanin.

“Ne pristajemo da o nazivu našeg grada odlučuje nekoliko tajkuna i nacionalističkih organizacija koje podržava gradonačelnik Čedomir Janjić. Gospodin Janjić ne govori čak ni u ime Skupštine grada Zrenjanina, jer se o ovoj temi nije ni raspravljalo na njoj, a kamoli u ime svojih glasača, jer se nigde u predizbornoj kampanji promena imena grada nije spominjala. Da jeste, nismo sigurni da bi sastav zrenjaninske Skupštine bio ovakav kakav je danas”, navodi se u pismu.

Pismo je upućeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković, predsednici Vlade Srbije gospođi Ani Brnabić, predsedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru i predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću

Pismo su potpisali Zrenjaninski socijalni forum, Roza – udruženje za rodna prava žena, Panonska aktivistička organizacija – PAOR, Udruženje građana “Naš grad, naša stvar”, Centar za zaštitu potrošača Begej i Udruženje “Skaska”.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!