NVO pitaju Vučevića o rušenju “pečurke”

03 Sep 2014

Organizacije su ocenile da je pre rušenja trebalo organizovati javnu raspravu

Četrnaest novosadskih organizacija civilnog društva uputilo je danas pitanja gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću u vezi sa rušenjem takozvane “pečurke” u Novom Sadu.

Aktivisti su Vučevića pitali po kojem pravnom osnovu je omogućeno rušenje tog objekta, kao i kada je javnost pitana u donošenju izmena važećih planskih dokumenata povodom rušenja i izgradnje novog objekta, ako su one izvršene.

Oganizacije su zatražile i informacije o tome gde su radovi najavljeni, kao i da li je je ispoštovano preče pravo autora na preradu primerka dela arhitekture, kako se objašnjava, u ovom slučaju u skladu sa važećim Zakonom o autorskim i srodnim pravima.

Gradonačelnik Novog Sada je upitan i da li je planirano rušenje objekta “male pečurke”, kao i da li su planirani slični zahvati na objektu u ulici Braće Ribnikar bb.

“Ovom prilikom navodimo i da razumemo potrebu za unapređenjem poslovanja kompanije NIS Gazprom, povećanjem bezbednosti i prilagođavanjem standardima, ali predlažemo da se takve aktivnosti vrše prema predviđenim procedurama uz uvažavanje lokalnih specifičnosti uz težnju humanizaciji Novog Sada”, poručili su aktivisti.

U dopisu se ocenjuje i da naročit značaj u tom smislu ima javna rasprava, gde bi građani mogli da iznesu svoje predloge, sugestije i primedbe.

Organizacije koje su se obratile Vučeviću organizovale su se pod nazivom “ReAkcija – građani i civilno društvo za razvoj Novog Sada.

Mrežu čine NVO koje su pokrenule potpisivanje peticije i protest protiv izgradnje parkinga kod novosadskog Spensa.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!