NVO: Objavljivanje detalja o samoubistvima nedopustivo

24 apr 2015

Detaljne informacije o slučaju objavljene su i na zvaničnom portalu MUP-a

Centar za pružanje emotivne podrške osobama u krizi i prevenciju samoubistva „Srce“ i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorili su danas da je objavljivanje detalja o pojedinačnim slučajevima samoubistava nedopustivo za državne organe i medije.

U saopštenju te dve organizacije se navodi da se detaljne informacije o slučaju samoubistva prijatelja Zaštitnika građana Saše Jankovića, koji se dogodio 1993. godine, danima objavljuju u medijima, ali da se one nalaze i na zvaničnom portalu državne institucije, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova.

Centar „Srce“ i NDNV su apelovali na to ministarstvo da izbegava prenošenje uznemirujućih detalja o načinu smrti žrtve, jer oni nanose bol i porodici i publici.

U saopštenju organizacija pozivaju se mediji da, u trci za najsvežijim i najitrigantnijim informacijama, sačuvaju dostojanstvo žrtve i porodice.

„Korektno izveštavanje bez nagađanja, pretpostavki i otkrivanja ličnih detalja je jedini način da se izbegnu dodatna patnja i bol“, poručuje se u saopštenju.

U njemu se upozorava i na takozvani „Verterov efekat“, odnosno mogućnost da, ako se samoubistva javno vide i ako se o njima detaljno izveštava, ljudi koji možda u tom momentu razmišljaju da okončaju život, mogu to učiniti na isti način kao što je predstavljeno u medijima.

„Iz tih razloga smatramo da ovako detaljno prikazivanje slučaja samoubistva sigurno škodi ne samo porodici i bližnjima, već i javnosti koja čita takve objave“, ocenjuje se u saopštenju.

Centar „Srce“ i NDNV su upozorili i da je Srbija zemlja sa visokom stopom samoubistava, te je zbog toga potrebno govoriti, izveštavati i edukovati javnost kako da prepozna osobu koja pati i kako da se toj osobi pomogne.

Na taj način, zaključuje se, može se značajno uticati na prevenciju samoubistava u društvu, za šta su odgovorni i mediji i državne institucije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!