NVO iz Zrenjanina: Da Zrenjanin ostane Zrenjanin

03 mar 2018

"Zrenjanin pripada Zrenjaninkama i Zrenjanincima, a ne tajkunima”

Sedam nevladinih organizacija iz Zrenjanina oštro se danas suprostavilo inicijativi da taj grad promeni ime u Petrovgrad i ocenilo da je reč o nacionalističkim pokušajima da se uništi antifašistička tradicija, kao i o pokušajima da se prikrije skandal oko izgradnje fabrike vode u tom gradu.

“Ime našeg grada simbolizuje veliku banatsku antifašističku tradiciju, socijalnu pravdu i nacionalnu ravnopravnost. Pod tim imenom grad je doživeo svoj najveći privredni, društveni i kulturni prosperitet”, navodi se u zajedničkom saopštenju za javnost.

Dodali su da su se inicijatori javno izjasnili da su protiv organizovanja referenduma o promeni imena Zrenjanina, dok je gradonačelnik je samoinicijativno, bez demokratske rasprave, prosledio inicijativu nadležnim državnim organima.

“Inicijativu za promenu naziva u Petrovgrad pokrenulo je nekoliko lokalnih kapitalista i nacionalističkih organizacija uz podršku gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, nekih četničkih i monarhističkih organizacija i akademika Matije Bećkovića i Vasilija Krestića”, piše u saopštenju.

Optužili su gradske vlasti da se zalažu za promenu naziva grada kako bi izbegli odgovornost za skandal oko fabrike vode i drugih komunalnih problema.

“Naziv Zrenjanin ima puni demokratski legitimitet zato što su tako odlučili građani na referendumu održanom 1992. godine. Zrenjanin je multikulturalni grad u kome danas skladno žive pripadnici različitih nacija i veroispovesti. Ne smemo dozvoliti da nekoliko neodgovornih tajkuna, pojedinaca i organizacija dovedu u pitanje vrednosti na kojima počiva naša sredina. Zrenjanin pripada Zrenjaninkama i Zrenjanincima, a ne tajkunima”, navodi se u saopštenju.

Pozvali su sugrađane da im se pridruže u borbi i poručili da ime grada ne može biti promenjeno bez referenduma.

“Mi smo Zrenjaninke i Zrenjaninci i to želimo da ostanemo. Niko nema pravo da nam menja identitet. Promenom naziva grada osiromašeni građani biće izloženi dodatnim troškovima”, piše u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Panonska aktivistička organizacija – PAOR, Skaska, Zrenjaninski socijalni forum, Centar za zaštitu potrošača Begej, Udruženje za radna prava žena ROZA, Naš grad naša stvar, Inicijativa ne damo Zrenjanin.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!