NVO: Država mazi fašiste

Mar 21 2012

Obradoviću se prvobitno stavljalo na teret da su njegova aktivnost i aktivnost "Obraza", doprineli tome da se Parada ponosa 2009. godine ne održi, ali se od toga sada odustalo

Više nevladinih organizacija za ljudska prava izrazilo je protest zbog izmene optužnice protiv vođe ultradesničarske organizacije “Obraz” Mladena Obradovića, u delu koji se odnosi na neodržanu Paradu ponosa 2009. godine.

Obradoviću se prvobitno stavljalo na teret da su njegova aktivnost i aktivnost “Obraza”, doprineli tome da se Parada ponosa 2009. godine ne održi. Suđenje Obradoviću je u završnoj fazi.

Obradović je optužen da je ispisivao grafite mržnje “Beogradom krv će liti, gej parade neće biti”, “Pederi čekamo vas”, “Smrt pederima” i u medijima širio govor mržnje i zastupao ideje koje zagovaraju nasilje i diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije.

Prema prvobitnoj optužnici, te aktivnosti su uticale na neodržavanje Parade ponosa 2009. godine, dok se prema optužnici koja je izmenjena 3. februara ove godine, zaključuje da te aktivnosti nisu doprinele onemogućavanju pripadnika LGBT populacije u ostvarivanju prava na okupljanje, koje je zagarantovano Ustavom Srbije.

“Zahtevamo od tužilaštva da obrazloži promenu optužnice i javnosti objasni ovakvu iznenadnu promenu koja još više ohrabruje navedene organizacije i njihove članove da nastave sa nasiljem i govorom mržnje”, navode nevladine organizacije.

Saopštenje su potpisale Asocijacija DUGA, Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Gej lezbejski info centar, Gayten LGBT, Grupa za podršku mladim gej muškarcima Izađi, Inicijativa mladih za ljudska prava.

Među potpisnicama su i Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Labris, Mreža odbora za ljudska prava, Novosadska Lezbejska Organizacija, Parada ponosa Beograd, Praxis, Kvirija, Regionalni centar za manjine, Udruženje studenata sa hendikepom, Žene za mir, Leskovac, Žene u crnom i Ženska Romska mreža Banata.

(Beta)

Ne sviđa mi seSviđa mi se (No Ratings Yet)
Loading...Loading...
Odštampajte ovaj tekst Odštampajte ovaj tekst

Pogledajte još:

Posted by on Mar 21 2012. Filed under Autonomija, Ogledalo. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry
NAPOMENA:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije internet portala Autonomija.info. Molimo korisnike da ne koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Autonomija.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Neki komentatori, koji su duže prisutni na našem sajtu, imaju mogućnost objavljivanja komentara bez moderiranja. Molimo vas da ne zloupotrebljavate naše poverenje i da vaš iskazi budu primereni i uljudni.
Hvala na razumevanju!

Pretraga arhive

Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga

Prijatelji sajta

Log in | Designed by Gabfire theme | GoDev | Google+