NVO: Dešavanja u skupštini – grubo kršenje interesa građana

16 dec 2017

"Ukoliko institucije ne žele da razgovaraju sa građanima, građani će razgovarati o njima"

Pokretači inicijative Otvoreni parlament ocenili su da je na delu kontinuirano urušavanje demokratskih procedura i zatvaranje parlamenta ka javnosti.

„Poslednja sednica Narodne skupštine na kojoj je zloupotrebom Poslovnika o radu jednom broju narodnih poslanika ukinuto njihovo zakonsko pravo da učestvuju u raspravi o predlogu Zakona o budžetu, predstavlja grubo kršenje interesa svih građana da čuju argumentovanu raspravu o najvažnijem pitanju – načinu trošenja sredstava građana. U prilog zatvaranju parlamenta govori i prekid dugogodišnje saradnje Narodne skupštine sa Centrom za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA). Ova saradnja je omogućila da se ostvari projekat Otvoreni parlament, navodi se u saopštenju koje su potpisali Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i grupa za razvojnu inicijativu SeConS.

Oni podsećaju predsednicu Narodne skupštine i sve poslanike da su, pored obaveze da poštuju Ustav, zakone i Poslovnik, dužni da rade u najboljem interesu svih građana Srbije i da su odgovorni prema njima.

„Prema Ustavu Republike Srbije, suverenost države potiče od građana, a ne samih institucija ili partija, te građani imaju pravo da izraze svoj stav o radu Parlamenta, i za to je neophodna njegova otvorenost. Ukoliko institucije ne žele da razgovaraju sa građanima, građani će razgovarati o njima. Pozdravljamo današnje javno izvinjenje predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić zbog propusta da odgovori na zahteve Grupe za slobodu medija. Pozivamo Predsednicu Narodne skupštine da prati primer čelnice izvršne vlasti i da se građanima javno izvini zbog propuštanja da se odgovorno ponese u svom radu, jer štetu zatvorenosti rasprave isključivo trpe građani Srbije“, zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

(Danas) 

Podelite ovu stranicu!