NUNS razočaran predlogom da Peković bude član REM-a

24 Sep 2016

Njegovo ponovno kandidovanje pokazuje nečiju želju da se Peković po svaku cenu izabere u REM

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je izrazilo veliko razočarenje jer se među kandidatima za izbor člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koji će predstavljati medijsku zajednicu, našao i Goran Peković.NUNS u saopštenju navodi i da je “prilikom izbora predstavnika nevladinog sektora u REM-u, učinjeno sve da se među kandidatima nađe i Peković”.

“Nakon što su predstavnici NVO sektora glasanjem odlučili da ih predstavljaju Snežana Stojanović-Plavšić, dečiji psiholog iz Leskovca, i Milan Antonijević, direktor JUKOM-a, većina u skupštinskom Odboru za kulturu pokušala je, na osnovu žalbe sportskih udruženja, poništi legitimno i legalno glasanje”, naveo je NUNS.

Dodaje se da je “nakon toga, zaustavljen proces izbora člana REM-a, predstavnika nevladinih organizacija, tako da je do danas ovo mesto u Regulatornom telu za elektronske medije i dalje upražnjeno”.

NUNS ocenjuje i da “njegovo ponovno kandidovanje, ovoga puta kao kandidata jednog medijskog udruženja, pokazuje nečiju želju da se Peković po svaku cenu izabere u REM”.

To novinarsko udruženje smatra da zbog toga Peković ne treba da postane član REM-a “jer način na koji to pokušava da se uradi s pravom izaziva sumnje koje bi mogle da predstavljaju ozbiljnu smetnju kredibilitetu ovog važnog regulatornog tela”.

NUNS je u saoštenju izrazio žaljenje zbog činjenice da Udruženje novinara Srbije, nije predložilo svoje kandidate.

“Budući da je Gordana Suša, na predlog NUNS-a, u prethodnom sazivu bila članica REM-a, smatrali smo svrsishodnim da ovoga puta novinarsku zajednicu predstavlja UNS i zato nismo želeli da direktno učestvujemo u izbornom procesu”, objašnjava se u saopštenju.

Članovi Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje razgovarali su nedavno sa kandidatima za članove REM-a koje su predložili resorni odbor pokrajinske skupštine, udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara u Srbiji.

Siniša Isakov i Đorđe Vozarević su kandidati Odbora Skupštine Vojvodine, a Goran Peković i Biljana Ratković Njegovan kandidati udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara u Srbiji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!