NUNS podnosi prijavu protiv ministra policije

11 jan 2016

Kako ministar može imati uvid u to šta će ko da kaže ako, kako tvrdi, niko nije praćen

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović izjavio je danas da će NUNS podneti prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kako bi se utvrdilo kako je došao do saznanja da će biti objavljene informacije da je policija pratila jednu novinarku.

Stefanović je u petak, gostujući na Radio-televiziji Srbije, izneo informaciju da će se narednih dana u javnosti povesti priča o praćenju jedne novinarke koja je, kako je naveo, radila još u vreme Slobodana Miloševića.

„Predsednik jednog novinarskog udruženja, neću reći kojeg, treba u javnosti da se pojavi i to kaže kao jednu skandaloznu stvar“, naveo je Stefanović i dodao da ne postoje indicije, niti dokazi da se tako nešto dogodilo, ali da će institucije, pre svega tužilaštvo raditi svoj posao i u ovom slučaju.

„Zabrinuti smo zbog ovoga i tražićemo da nadležni organi ispitaju optužbe da se novinari prate bez zakonskog osnova, da utvrde kako je ministar došao do ovih podataka i da li sam ja praćen i prisluškivan“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare.

On nije želeo da otkrije identitet novinarke koja je navodno praćena i radnika MUP koji je podneo prijavu jer, kako je rekao, želi da skrene pažnju javnosti sa pojedinaca na pojavu.

„I mene i podnosioca prijave uznemirila je izjava ministra Stefanovića u Dnevniku RTS 8. januara. Kako ministar može imati uvid u to šta će ko da kaže ako, kako tvrdi, niko nije praćen i zašto se obraća javnosti i unapred kvalifikuje navode iz krivične prijave“, upitao je Obradović.

Prema njegovim rečima, suštinsko pitanje je kako je ministar Stefanović, istog dana kada se Obradović sastao sa podnosiocem prijave, došao do saznanja o tom susretu.

Žučna rasprava „u publici“

Akteri žučne rasprave „u publici“ bili su glavni i odgovorni urednik i vlasnik „Informera“ Dragan J. Vučićević i deo prisutnih, među kojima i generalni sekretar NUNS Svetozar Raković.

Vučićević je u nekoliko navrata Obradovića pitao da li se novinarka za koju se tvrdi da je praćena zove Svetlana Ceca Vojinović, da li je objavila ijednu ekskluzivu u poslednje vreme i zašto bi je neko pratio, da li se policajac koji je podneo krivičnu prijavu protiv ministra Stefanovića zove Dejan Tripković, te da li protiv njega postoje krivične prijave za lažno prijavljivanje, kao i da li je krivičnu prijavu podneo nakon što je sistematizacijom prebačen na niže radno mesto.

Vučićević je tvrdio da je ta krivična prijava puna nelogičnosti i da je „publikacija jednog bolesnog čoveka iz policije“, a predstavnike NUNS-a optužio je da prave „cirkus“.

Obraćanje Vučićevića izazvalo je negodovanje jednog dela prisutnih, koji su mu dobacivali „Dajte mu sendvič“, „Nemojte nas maltretirati“, „Popijte nešto i smirite se“…

Predsednik NUNS je dodao da novinarka nije znala da je bila praćena kao i da prema njegovim saznanjima, u ovom trenutku ona nema obezbeđenje.

Upitan zašto se toliko čekalo sa podizanjem prijave protiv ministra Stefanovića, ako se navodno praćenje odigralo krajem 2014. godine, Obradović je kazao da to pitanje treba postaviti podnosiocu prijave.

Novinarka Antonela Riha pitala je da li je novinarka znala da je praćena i šta je sada sa njom, a Obradović je naveo da nije znala i da u ovom trenutku nema obezbeđenje.

Potpredsednik tog novinarskog udruženja Željko Bodrožić ocenio je da je nakon objavljivanja prijave protiv ministra Stefanovića „situacija veoma ozbiljna“ jer taj dokument, kako je naveo, govori „koliko se nezakonito radi u delu policije“.

„Imali smo vanrednu sednicu Izvršnog odbora jutros povodom ova prijave. Situacija je veoma ozbiljna i nama nije u prvom planu o kojoj se novinarki radi, mada je i to bitno, već je bitno šta se radi“, kazao je Bodrožić.

Novinarka nedeljnika „Vreme“ Jovana Gligorijević ocenila je da je ključna stvar to što je ministar unutrašnjih poslova znao da je podnosilac prijave stupio u kontakt sa Obradovićem, što kako je navela, „doprinosi osećanju strahovlade.“

(Agencije) 

Podelite ovu stranicu!