NUNS osudio pretnje Zoranu Radovanoviću, dopisniku Danasa iz Kragujevca

21 sep 2018

“Pretnje zbog serije tekstova o dešavanjima na Univerzitetu u Kragujevcu posle smene rektora Nebojše Arsenijevića i izbora novog rukovodstva poznatog po učešću u aferi ‘Indeks’"

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je danas osudilo pretnje izrečene dopisniku dnevnog lista Danasa iz Kragujevca Zoranu Radovanoviću i pozvalo policiju i tužilaštvo da hitno reaguju i zaštite Radovanovića.

“Zbog serije tekstova o dešavanjima na Univerzitetu u Kragujevcu posle smene rektora Nebojše Arsenijevića i izbora novog rukovodstva poznatog po učešću u aferi ‘Indeks’, Radovanoviću je, kako navodi Danas, telefonom pretio izvesni Mića Stojanović. ‘Vodi računa šta radiš!’, kazao je on novinaru, predstavljajući se kao komšija, da bi se potom ispostavilo da je član novog saziva Saveta Univerziteta”, naveo je NUNS u saopštenju za javnost.

Dodali su da su pretnje i pritisci na novinare i medije nespojivi sa slobodom izražavanja i medija i suprotni ciljevima za koje se deklarativno zalaže rukovodstvo države Srbije.

“Zbog toga NUNS poziva nadležne da na delu dokažu principe koje propagiraju, i svim novinarima, a u ovom slučaju Zoranu Radovanoviću, omoguće da nesmetano izveštavaju javnost o važnim društvenim temama i zbivanjima. Takođe pozivamo sve kolege/ice i novinarska udruženja na solidarnost sa Radovanovićem”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!