NUNS i NDNV: Stefanović ugrožava bezbednost novinara TV N1

28 dec 2017

Ministar policije ugrožava bezbednost novinara

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) danas su najoštrije osudili izjavu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je regionalnu TV N1 „proglasio za televiziju pod kontrolom CIA“.

Udruženja su u saopštenju ocenila da je ministar „time ne samo etiketirao i pokušao da diskredituje (tu televiziju), već je i njenim novinarima i zaposlenima ugrozio bezbednost“.

Stefanović je, osim toga, prekršio i Zakon o javnom informisanju i medijima koji izričito zabranjuje diskriminaciju medija, kao i vršenje pritiska na njihovu autonomiju, navodi se u saopštenju.

NUNS i NDNV podsećaju i da je manir i drugih najviših predstavnika vlasti, uključujući tu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da TV N1 nazivaju „američkom televizijom“ što, kako se ocenjuje, ima za cilj da se toj televiziji oduzme legitimitet.

Cilj je i da se „izvrši pritisak na njenu uređivačku politiku, s obzirom da je u pitanju jedan od retkih velikih medija koji ima kritički otklon prema vlasti, odnosno koji se u svom poslu rukovodi profesionalnim i etičkim normama a ne interesima vlasti“, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se i da je odnos prema TV N1 „samo još jedan dokaz da su predstavnici izvršne vlasti protivnici medijskih sloboda i da imaju za cilj da ukinu ili marginalizuju svako kritičko mišljenje u zemlji i onemoguće dijalog o bilo kom političkom i društvenom pitanju“.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!